«Газпром» не став бронювати транзитні потужності через Україну

Поділитися:

Російська газовидобувна та газорозподільна монополія «Газпром» не забронювала додаткові потужності на транспортування блакитного палива, свідчить інформація з платформи RBP, де укладаються угоди.

Зазначається, що «Оператором ГТС України» 18 жовтня було запропоновано на аукціоні транзитні потужності на наступний місяць обсягом 9,8 мільйона кубометрів на добу через газорозподільну станцію «Суджа» та 5,2 мільйона кубометрів – станцію «Сохранівка». Це були торги на додаткове бронювання на основі нинішнього контракту, яким передбачено транзит на рік – 40 млрд кубів.

Водночас, «Газпром» забронював понад 31 млн кубометрів на добу на листопад із пропонованих 89-ти кубів для прокачування палива трубопроводом «Ямал — Європа» через Польщу.

Як відомо, у Європі газ сильно здорожчав через низькі запаси у сховищах. Зокрема, 15 жовтня, в Європі біржова ціна на газ знову перевищила позначку 1200 доларів за тисячу кубометрів. Зараз тенденція трохи призупинилась. В «Операторі ГТС України» заявляють, що Росія спеціально не бронює додаткові потужності. Натомість у РФ стверджують, що в ЄС самі винні в такій ситуації, вони виконують умови контракту.

Нагадаємо, що у Nord Stream 2 AG заявили, що станом на 18 жовтня завершено процедуру заповнення газом першої нитки газопроводу «Північний потік-2». У компанії зазначили, що нитка наповнена так званим «технічним» газом в обсязі приблизно 177 млн куб. м. Це забезпечує рівень тиску в газопроводі 103 бар, якого вистачає для того, аби в подальшому почати транспортування газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу