«ГарПок» лише одним аукціоном завдав збитків державі в 600 млн гривень» — нардеп

Поділитися:

Україна в рамках отриманого 24 листопада другого траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by взяла на себе зобов’язання погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) та забезпечити 100-відсоткові розрахунки перед ВДЕ-генерацією з 2022 року.

Згідно з новими кількісними критеріями, Україна має забезпечити відсутність боргів перед поновлюваною генерацією станом на кінець 2021 року та кінець березня 2022 року.

Станом на кінець 2020 року загальна заборгованість держпідприємства «Гарантований Покупець» («ГарПок») перед ВІЕ-генерацією становила 25,6 млрд грн., на кінець червня 2021 року 16,3 млрд грн.

Як повідомлялося, НЕК «Укренерго» у середині листопада перерахувала ДП «Гарантований покупець» близько 19,5 млрд грн від випуску єврооблігацій під державні гарантії для погашення заборгованості з оплати електроенергії, виробленої відновлюваними джерелами.

3 листопада НЕК «Укренерго» оголосило про успішне розміщення п’ятирічних єврооблігацій на суму $825 млн (еквівалент 21,69 млрд грн) із прибутковістю 6,875%.

Подробиці темі розповів народний депутат України Сергій Нагорняк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«30 липня, коли «ГарПок» проводив аукціон пан Петриковець умисне, на мою думку, наніс державі збитків більше ніж на 600 млн гривень тільки цим аукціоном. За законодавством на 40% об’єму пан Петриковець може відмінити аукцион навіть після його проведення та продати цю електроенергію за дорожчою ціною», — заявив експерт.

На думку народного депутата, цією справою повинне зайнятись Національне антикорупційне бюро України, зокрема, зясувати, чи є факт злочину, а директор ДП «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець, в свою чергу, повинен понести відповідальність за нанесені збитки державі.

«Пан Петриковець, я думаю, має все ж таки понести відповідальність не тільки звільненням з посади, а й мають відповідні органи розглянути чи був склад злочину, чи ні. Зараз ми з колегами з фракції готуємо колективне звернення до Національного антикорупційного бюро України для того, аби вони переглянули цей весь факт, і якщо він є, то щоб порушили кримінальну справу», — підкреслив нардеп.

Нагадаємо, у державному підприємстві «Гарантований покупець» повідомили, що мають намір остаточно розрахуватися із виробниками електроенергії з поновлюваних джерел за рахунок коштів від єврооблігацій Національної енергетичної компанії «Укренерго».

Також ми писали про те, що практично відразу після зміни керівництва«Гарантований покупець» діяльність державного підприємства почала приносити прибуток.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу