Фінкомітет прагне «обнулення» Нацбанку як кредитора

Поділитися:

Фінансовий комітет ВР рекомендуватиме Верховній Раді прийняти законопроект, який змінить порядок повернення коштів, наданих Національним банком в якості кредитів. Йдеться про законопроект №2459, згідно з яким у НБУ більше не буде права вимагати позачергове погашення зобов’язань за рахунок застави у збанкрутілих банків.

Новий порядок ставить Нацбанк України в п’яту чергу, чим явно незадоволені в НБУ.

У своєму коментарі НБУ нагадує про те, що у кредитора повинно бути право на гарантоване повернення коштів, наданих під заставу. У банку вважають, що цей законопроект відніме у них таке право і поставить під сумнів цілісність інституту застави в країні.

Також в банку акцентують увагу на тому, що заробітки такої структури, як НБУ, перераховуються безпосередньо в державних бюджет, а значить від можливостей банку повертати свої кредитні кошти безпосередньо залежить якість наповнення державної скарбниці.

У НБУ заявляють, що продовжать апелювати до ВРУ з метою довести неправомірність даного законопроекту і сподіваються на компетентність парламентарів.

Нагадаємо, що раніше Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Денис Шмигаль представили кандидатів на посади голів Національного банку України (НБУ).

Також раніше ми писали, що ставки за вкладами у гривні на рік зрізали 5 з 20 невеликих банків.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ