«Енергоатом» звинуватили в дестабілізації сектору енергетики

Поділитися:

Європейсько-Українське енергетичне агентство заявляє про неприпустимість риторики виконувача обовязків президента держкомпанії “Енергоатом” з приводу критики та спекуляцій щодо галузі зеленої енергетики.

Про це йдеться у відповідній заяві агентства.

Представники інвесторів зазначають, що керівництво “Енергоатому” оприлюднило заяву з викривленою інформацією про виробників енергії з поновлюваних джерел. У ній повернення частини старого боргу виробникам з відновлюваних джерел енергії називають “дерибаном на користь “зеленої “генерації”.

В агентстві наголошують, що подібні висловлювання дестабілізують енергетичний сектор держави і покликані відвернути увагу громадськості від своєї бездіяльності. Також там нагадують, що для виконання досягнутих домовленостей між українським урядом та виробниками з відновлюваних джерел енергії, наприкінці минулого року завдяки усім необхідним нормативно-правовим актам держкомпанія “Укренерго” отримала кредити під держгарантії для погашення боргу перед виробниками “зеленої енергії”.

Європейсько-Українське енергетичне агентство вважає, що
ворожнеча між представниками атомної промисловості та представниками з відновлюваних джерел енергії штучно нагнітається політиками для дестабілізації енергетичного сектору.

Кабінет міністрів у грудні минулого року затвердив держгарантії для “Укренерго” на понад 10 млрд грн для залучення кредитів від трьох державних фінустанов на виплату боргів перед держпідприємством “Гарантований покупець”, а останнє, у свою чергу, перед виробниками відновлюваної енергії.

Інвестори сподівалися, що держава своєчасно погасить 9 млрд грн “старого” боргу до кінця року (40%).

Водночас, Нацкомісія з тарифів затвердила постанову, яка забороняє держпідприємству “Гарантований покупець” погасити цю заборгованість.

Нацкомісія рекомендувала перерахувати щонайменше половину коштів з суми у 10 млрд грн компанії “Енергоатом”.

Інвестори вважають, що таке рішення усуне єдине доступне джерело для погашення “старого” боргу перед виробниками електричної енергії і підтвердить повну неспроможність уряду і НКРЕКП виконати зобов’язання, передбачені Меморандумом про взаєморозуміння, підписаного у червні 2020-го.

Раніше повідомлялося, що уряд безпосередньо керуватиме стратегічними підприємствами «Укргідроенерго» і «Енергоатом».

Нагадаємо, в управлінському апараті НАЕК “Енергоатом” заявили, що за підсумками минулого року збитки компанії оцінюють у близько 7,6 млрд грн.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ