«Енергоатом» уклав дві угоди з американцями – подробиці

Поділитися:

Угод між «Енергоатомом» та «Вестінгхаусом» одразу дві. Перша безпосередньо стосується будівництва нових енергоблоків, проектування чим займеться американська компанія. Другий документ – це придбання тренажерів, щоб підготувати фахівців ще до здачі енергооб’єктів у експлуатацію, повідомили журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Міністр енергетики, Герман Галущенко, прокоментував ситуацію: «Зараз ми говоримо про угоду, яка стосується двох блоків на Хмельницькій АЕС, але взагалі ми говоримо про те, що йдеться про набагато більшу кількість блоків, яку ми плануємо збудувати».

Загалом до 2040 року українські атомні електростанції мають розростися на 14 нових блоків.

Президент «Енергоатому» Петро Котін, у свою чергу, пояснив переваги підприємства: «Будівництво одного енергоблоку – це мультиплікативний ефект на етапі будівництва, коштує 12 мільярдів доларів, збільшення ВВП країни за період експлуатації очікується на 25 мільярдів доларів чистого доходу, за час експлуатації – 8 мільярдів доларів, податків – 2,5 мільярда доларів, нових робочих місць на етапі будівництва – 8 тисяч, на етапі життєвого циклу – до 50 тисяч.

Угода з Westinghouse є, проте правової бази для того, щоб саме американці проектували реактори, немає. Адже ці блоки в Україні неліцензовані та у Міненерго визнають, що необхідно відпрацювати колосальний обсяг документів.

Патрік Фрегмен, президент компанії “Westinghouse Electric” додав: «AP1000 – це найсучасніший реактор: система безпеки спроектована так, що унеможливлює аварії подібні до Фукусіми. Пасивна безпека підтримується усередині корпусу. Також дуже важливим для України є те, що ви можете генерувати не тільки електроенергію, а й опалення. У Китаї, наприклад, виробляють пар для цілого міста, яке знаходиться біля атомної станції».

Аналогічний енергоблок Вестінгхаус зараз будує і в Польщі. Для поляків входження до атомної енергетики тільки починається, нині там ще жодної АЕС. Для України зараз чи не головне питання, де взяти гроші на реальне наповнення проекту, адже вартість одного енергоблоку – 5 мільярдів доларів.

Ймовірно, що кредитор також буде заокеанським. В даний час ведуться переговори з міжнародною корпорацією щодо розвитку США.

Раніше ми писали, що компанія «Енергоатом» замовила у Чехії обладнання, а саме системи управління резервних дизель-генераторів.

Також ми повідомляли про плани “Енергоатому” збільшити потужності.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу