“Енергоатом” продаватиме електрику за спеціальним режимом оптом

Поділитися:

«Уряд може продовжити режим спеціальних обов’язків для «Енергоатому» на гуртовому ринку електроенергії.

Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Це означає, що підприємство буде змушене протягом наступного року продавати половину своєї електроенергії за ціну від однієї до 15 копійок за кіловат-годину держпідприємству «Гарантований покупець».

Про таке йдеться у листі виконувача обов’язків президента «Енергоатому» Петра Котіна до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

У компанії кажуть – продовження режиму спеціальних обов`язків в чинній моделі порушує українське законодавство та неминуче призведе до фінансового дефіциту «Енергоатому» від 18 до 23 мільярдів гривень, посилить кризу неплатежів на ринку електроенергії та збільшить до понад 25 млрд грн борг «Енергоатому» перед підрядниками.

Продовження режиму спеціальних обов`язків серед іншого заважатиме й співпраці компанії з міжнародними партнерами, зокрема – завадить отриманню фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Водночас «Енергоатом» має свій варіант спецобов’язків. Пропонує затвердити механізм погашення боргу старої моделі ринку, а це близько 30 млрд грн.

І пропонує уряду або дозволити «Енергоатому» продавати 100 відсотків своєї електроенергії за ринковою ціною, або підняти фіксовану вартість атомної електроенергії для «Гарантованого покупця» до 35 копійок за кіловат-годину.

Зауважимо, модель спеціальних обов`язків покликана стримувати ціну на електроенергію для населення.

Однак новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Бойко вже анонсував підвищення цін на електроенергію для домогосподарств. Подробиці ж поки не розголошував.

Нагадаємо, державна компанія «Енергоатом» збільшила власний рівень доходів на 30%. Про це повідомляє голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.

Також раніше ми написали про те, що за даними власної прес-служби, державне підприємство «НАЕК «Енергоатом»31 серпня вперше за довгий час змогло реалізувати у всіх комерційних сегментах ринку 100% виробленої в окремі години доби продукції.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу