Енергоатом хоче продавати 40% електрики за двосторонніми договорами

Поділитися:

Прес-служба компанії “Енергоатом” повідомила про намір збільшити частину продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

“Зараз загальний обсяг заборгованості перед Енергоатомом за відпущену АЕС електроенергію становить близько 20 млрд грн. Така ситуація призвела до відсутності в Енергоатому коштів на розрахунки з підрядними організаціями, а потім і до боргів по зарплаті перед працівниками цих підприємств. Розуміючи критичну важливість якнайшвидшого погашення боргів по заробітній платі перед персоналом підприємств, які обслуговують окремі види обладнання АЕС, керівництво Енергоатому вважає за необхідне найближчим часом почати виконання пропозицій Компанії, спрямованих на вирішення цієї проблеми “, -йдеться в повідомленні.

Так, компанія пропонує:

  • ввести щотижневий перегляд прогнозного балансу і збільшення частки Енергоатому в структурі виробництва електроенергії до рівня, відповідає фактичному споживанню в режимі “базового графіка” (як мінімум – на 1000 МВт-год.)
  • змінити нинішню модель покладання спеціальних обов’язків і виключити гарантованого покупця як посередника з продажу електроенергії АЕС побутових споживачів;
  • зменшити обов’язкову частку продажів електроенергії на ринку “на добу вперед” виробниками з 15% до 5% шляхом внесення змін до Закону України “Про ринок електроенергії” (законопроект №3657);
  • збільшити частку продажів електроенергії АЕС на ринку двосторонніх договорів до 40%.

Такі рішення нададуть можливість оздоровити ринок електроенергії в цілому і налагодити результативну роботу компанії зокрема, впевнені в Енергоатомі.

Нагадаємо, що в першому аукціоні з продажу електроенергії НАЕК “Енергоатом” за двосторонніми довгостроковими договорами змогли взяти участь тільки Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів. Це стало можливим завдяки спеціально прописаним під підприємства олігарха Коломойського умов участі в аукціонах.

Раніше повідомлялося, що НАЕК «Енергоатом» виробив на 11,2% більше електроенергії, ніж було передбачено в прогнозному балансі на травень, що склало 5500 млн кВт-год. Але в загальній структурі виробництва за травень частка АЕС становила 50% від загальних обсягів, повідомили в прес-центрі компанії «Укренерго».

Таке зниження потужності було передбачено, оскільки є одним з кроків виконання Антикризового плану уряду, і погоджено з НЕК «Укренерго».

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу