«Експорт позитивно впливає на платіжний баланс України» – експерт

Поділитися:

Перевищення доходів над видатками (профіцит) зведеного платіжного балансу України в липні 2021 року склало $484 млн. Це в 5,5 раза більше, ніж в липні 2020 року ($88 млн). Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

Уточнюється, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в липні склав $293 млн, що в 4,5 раза менше, ніж в липні-2020 ($65 млн).

НБУ вказав, що експорт товарів за рік виріс в 1,5 раза, а їх імпорт – на 32,6%. Водночас за місяць експорт товарів зріс на 5,5%, а імпорт – на 10%.

При цьому експорт товарів склав $5,2 млрд. Таке зростання було викликане в основному зростанням експорту мінеральних продуктів (в тому числі руд) в 2,4 раза, чорних і кольорових металів – в 2,2 раза, продовольчих товарів – на 14,4%, деревини та виробів з неї – в 1,6 раза, продукції хімічної промисловості – на 19,1%, продукції машинобудування – на 14,7% і промислових виробів – на 26,9%.

Обсяги імпорту товарів зросли до $5,8 млрд, у тому числі енергетичний імпорт зріс в 1,8 раза за рахунок нафтопродуктів, а неенергетичний імпорт – в 25,9%. Зокрема, на 17,4% зріс імпорт деревини та виробів з неї, на 23,4% – промислових виробів, на 27,1% – продукції машинобудування, на 15,5% – продовольчих товарів, в 1,4 раза – чорних і кольорових металів і на 35,4% – продукції хімічної промисловості.

Чистий приплив за операціями держсектора склав $342 млн (у липні 2020 року – $ 221 млн) і був обумовлений надходженням коштів від розміщення ОВДП ($500 млн). Водночас чисті виплати нерезидентам за ОВДП становили $ 157 млн, а виплати за раніше залученими кредитами від міжнародних партнерів становили $ 25 млн.

Чистий відтік прямих іноземних інвестицій НБУ оцінив у $ 617 млн, тоді як у липні минулого року він склав $ 59 млн.

Станом на 1 серпня обсяг міжнародних резервів становив $ 28,95 млрд, що забезпечує фінансування імпорту протягом 4,1 місяця.

Подробиці теми розповів заступник голови ради НБУ Василь Фурман в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В цілому, велика частина таких аналізів говорить про те, що в цьому році у нас буде зростання ВВП приблизно в 4%. А це значний плюс для нашої економіки. Так, інфляція вже вийшла за межі того таргета, який встановлює Національний банк України (у нас це 5% і плюс-мінус один). За прогнозами НБУ вже в грудні цього року цей показник буде трохи понад 9%. За планом показник повернеться до своїх нормальних меж у другому півріччі 2022 року. Для нашої економіки позитивною є зовнішньоекономічна кон’єктура. Тобто зростання або дуже високі ціни на український експорт. Це дуже сильно і позитивно впливає на нашу платоспроможність, а також на доходи з українських підприємств і курс української гривні. Є багато причин щодо того, чому це відбувається. Одна з них – сильне зростання цін серед виробників. Це відбувається на тлі великого попиту на товари», – сказав він.

Також експерт заявив, що нині економічна динаміка в Україні вельми позитивна: країна відновлює свою економіку. Крім цього, спостерігається збільшення кредитування серед банків, що також сприятливо впливає на бізнес.

«Минулого року попит на товари був сильно пригнічений і це зрозуміло, адже багато чого не вдалося реалізувати через пандемію. У цьому році ситуація налагоджується. Ми бачимо і позитивні тенденції серед банків щодо збільшення кредитування. Тому поточну динаміку можна назвати позитивною. За прогнозами НБУ, ВВП цього року охопить приблизно 5 трлн гривень. А це вже зовсім немаленький показник. Динаміка ВВП буде позитивною і в наступному році. У 2022-2023 роках зростання ВВП буде на рівні 4% і це дуже хороший результат», – вважає фахівець.

Нагадаємо, що в наступному році на енергетичну сферу витратять 10 млрд гривень. Про це йдеться в проекті закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік», який чиновники затвердили напередодні.

Зокрема, на вугільну галузь витрати передбачені на рівні 4,5 млрд гривень. Державна підтримка включає часткове покриття оплати праці шахтарів, витрати на ліквідацію неприбуткових шахт, а також гірничо-рятувальні роботи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу