Експорт електроенергії принесе країні валютну виручку

Поділитися:

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець на брифінгу дала декілька чітких меседжів, за якими в подальшому буде розвиватися енергетична галузь. Зокрема, в Міненерго планують збільшити експорт електроенергії та зменшити імпорт, аж до повної його заборони в 2020 та 2021 роках

«З об’єктивних причин зараз ситуація в енергетиці в Україні досить складна – і не лише внутрішня, але й зовнішня. Зараз Україна продає менше електроенергії на експорт. В цілому об’єми виробництва та експорту будуть корелювати напряму зі станом економіки всередині і України, а наших сусідів. Мова йде про Польщу, Угорщину, Словаччину. Вочевидь, що продавати електрику, та мати валютну виручку – досить привабливий варіант для експортерів», – пояснює Дмитро Марунич, експерт.

Проте чи зможе Україна до кінця року наростити експорт електроенергії – ще під питанням.

«Експорт здійснюється з території Бурштинського півострова – по суті це одна велика теплоелектростанція, яка працює на вугіллі і має бути забезпечена ресурсами. Тобто, має бути не лише попит, але й ресурси забезпечити цей самий попит тим же вугіллям. Через кризу на ринку у нас зупинилися два великих вугільних об’єднання і зараз одне із них тільки виходить з простою. В цілому ж експорт буде рости тільки у тому випадку, якщо буде рости споживання як на внутрішньому ринку, так і дотичних до нього ринках», – пояснює Марунич.

За словами експерта, поки що немає уявлень як буде відновлюватися економіка в нашому регіоні.

«Ми очікували швидкого відновлення, але зараз з’являються все гірші прогнози. І ЕС не виключення – там також економіки відчувають труднощі через пандемію. Не виключаю, що економіки країн ЕС будуть відновлюватися повільніше, ніж економіка України. І це буде бити по експортерах та по енергетичній галузі в цілому. Щодо імпорту – то рішення цілком правильне. Ми вимушені зараз захищати свій ринок. Якщо відкриємо його, то ціни просто «проваляться» і електроенергію стане не вигідно виробляти», – каже Марунич.

За його словами, хоч це й не ринкова міра, але цілком державна.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу