Експерти розповіли про купівельну спроможність українців

Поділитися:

Аналітики заявляють, що купівельна спроможність громадян на початку року через карантин впала. Однак, експерти наполягають, що до кінця 2020 року вона повинна мати позитивний показник, хоча є кілька ризиків.

“Купівельна спроможність – її краще, в принципі, вимірювати темпами зростання доходів людей. І це в значній мірі залежить від тих показників, які публікує Державна служба статистики. Відповідно, найбільш точні ці показники по відношенню до реальної заробітної плати … Якраз вийшла , буквально напередодні статистика про реальну заробітну плату за вересень місяць … Обов’язково треба порівнювати з відповідним періодом минулого року і вважати це в реальному вимірі, тобто з поправкою на інфляцію. Інфляція у нас на сьогоднішній день залишається низькою, це ключовий фактор того, що реальна заробітна плата висока. Вона зараз становить 9,7 в річному вимірі в Україні “, – говорять аналітики.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день ключовим фактом є те, що реальні заробітні плати зростають, і інфляція низька в 2020 році.

За словами експертів, до кінця року очікується 4,1%, незважаючи на те, що рік кризовий, за реальними доходами громадян України може вийти в плюс, тобто на невеликій навіть позитивний показник.

Нагадаємо, що Державна служба статистики опублікувала дані, згідно з якими у вересні середня заробітна плата збільшилася в порівнянні з серпнем на 4,8%, або на 552 гривні до 11 998 гривень в місяць.

Раніше повідомлялося, що на початку наступного року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує зростання інфляції в Україні. Такі дані надані фахівцями відомства в Огляді інфляції за серпень, оприлюдненому на сайті Мінекономіки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу