Експерти прогнозують новий банкопаду в Україні

Поділитися:

Банк “Аркада” став першою фінансовою установою, яке було визнане неплатоспроможним за останні 3 роки.

За словами голови НБУ, причиною падіння “Аркади” стало зменшення нормативу капіталу менше однієї третини мінімально встановленого рівня, яке відбулося в результаті втрати основних активів банку: будівлі та земельної ділянки на вулиці Ольгинській. Сама будівля минулого року “Аркада”, виходячи з офіційної інформації, передала в заставу родинній особі, в цьому році “за несвоєчасну сплату боргу” її “забрала”.

У той же час, деякі експерти відзначають істотні прогалини регулятора в порядку нагляду за банківськими установами, раз НБУ пропустив повз подібну угоду.

“НБУ має повний масивом інформації. Тобто, він бачить все, що відбувається в комерційних банках і може аналізувати все до копійки. В зв’язку з цим виникає питання: чому стають можливими такі випадки як з банком” Аркада “? З урахуванням того, що ключове офісна будівля знаходиться навпроти будівлі самого НБУ, виходить, що актив вивели прямо з-під носа Нацбанку. Це говорить про фактор зовнішнього впливу на НБУ і факторі особистісного впливу на тих людей, які працюють з цим інструментарієм “, – кажуть економісти.

Нагадаємо, що в прес-службі Національного банку України повідомили про те, що держрегулятор відкликає банківську ліцензію та ліквідує банк «Аркада». Таке рішення в НБУ прийняли за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України залишив посаду директора Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза: чиновник написав заяву від понеділка, 21 вересня. Про це повідомляє прес-служба національного регулятора України.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ