Експерти оцінили вплив українсько-російського конфлікту на світову економіку

Поділитися:

У разі, якщо продовжиться напруга на російсько-українських кордонах, у третьому кварталі 2022 слід очікувати подорожчання нафти до 150 доларів за барель.

Американський інвестиційний банк JPMorgan навів аналітичні прогнозовані дані щодо впливу відносин між Україною та Росією на світову економіку.

Так, на думку експертів, потрясіння на ринку вуглеводнів можуть спровокувати значний циклічний спад світової економіки.

Відповідно, якщо ціни на нафту зростуть до зазначеної позначки, скоротиться зростання світового ВВП, причому різко і на три чверті. Наразі прогноз ВВП очікується до 4,1%, проте, якщо ситуація не зміниться, слід бути готовими до показника 0,9%. Як наслідок, розженеться світова інфляція з планових 3% до 7,2%, а це в свою чергу призведе до посилення центробанками світу валютної політики.

Більше того, такі прогнози JPMorgan представляє без урахування саме вторгнення РФ до України та подальших санкцій проти атакуючої держави.

Підскочать ціни на європейському ринку та на природний газ, вважає єврокомісар з енергетики. «Рівні газу на зберіганні в ЄС значно нижчі, ніж зазвичай у цю пору року. Ситуація, що склалася, створює невизначеність на ринках, а поставки блакитного палива з РФ значно скоротилися в останні місяці», – поділилася своєю думкою Кадрі Сімсон.

Тим часом Саудівська Аравія та Польща уклали договір на купівлю польських нафтопереробних активів. Завдяки цій угоді на найбільшого виробника ОПЕК будуть припадати дві третини постачання нафти до Польщі. Це має послабити вплив Росії, яка раніше була домінуючим постачальником.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу