Експерти назвали ціну української землі після відкриття ринку

Поділитися:

Експерти та представники бізнесу поки не мають чіткого розуміння, якою буде вартість гектара землі після відкриття ринку сільськогосподарських земель в Україні. Точні цифри сформує попит та пропозиція на ринку, зазначають вони.

Поки ж очікують, що у перший рік після відкриття ціна буде на рівні 1,5-2 тисяч доларів. Проте зауважують, що навіть при готовності покупця платити такі гроші, у результаті продавець може отримати меншу суму, зважаючи на податки, про які майже ніхто не згадує.

Окрім того, відкриття ринку землі зачепить питання субсидій, адже перед власниками паїв постане загроза їх втратити, отримавши значну суму грошей за землю. Водночас, це може змусити громадян відмовитися від бажання їх продажу.

Загалом, за оцінками експертів, упродовж одного-двох років буде продано до 10 відсотків земель, приблизно 2 мільйони гектарів.

Фахівці заявляють, що також варто очікувати зростання вартості оренди землі. Мовляв, деякі аграрії планують підвищити орендну плату у 18%.

Власники паїв також не можуть достеменно сказати, яка може бути вартість наділів після відкриття ринку. За результатами опитування Українського інституту майбутнього, 78% українських громадян не вважають себе компетентними у цьому питанні, як і не в силі назвати справедливу вартість. 22% оцінюють свої землі від однієї тисячі до одного мільйона грн за гектар.

Також 51% опитаних очікують після запуску ринку різкого зростання ставки орендних паїв, 26% українців вважають, що вона зросте незначно.

Раніше ми писали, що у Європі вартість землі коливається від 4,6 тис. доларів до 70 тисяч за гектар.

Також ми повідомляли, що в Україні відкриттю ринку землі загрожує зрив через небажання українців продавати наділи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу