Експерти дали свій прогноз щодо цін на гречку

Поділитися:

Експерти прогнозують здорожчання гречки на полицях українських магазинів у 2021 році. Спеціалісти зазначають, що цього року аграрії мають намір посіяти більше гречки, аніж минулого. У гектарах очікується, що обсяг збільшиться з минулорічних 77 тисяч га до близько 80 тисяч га цьогоріч.

На думку експертів, обсяги посіву можуть збільшитися через очікувані дотації уряду (у 3,5 тисяч гривень на гектар). За підрахунками, якщо засіють 80 тисяч гектарів, то ціни зростуть до 80 гривень, тоді як нині вона коштує 60 гривень. Водночас, якщо вдасться вийти на 150 тисяч гектарів, то крупа у магазинах здешевшає до 30 гривень.

Фахівці наголошують, що в Україні немає передумов для зниження цін на гречку нового врожаю.

Раніше ми повідомляли, що в Україні прогнозують поступове здорожчання м’яса свинини та овочів. Як зазначають експерти, овочі додаватимуть у вартості щомісяця 5-6%. Обумовлено це тим, що у сховищах меншає кількість продуктів. А теплична продукція не буде дешевшою через зростання витрат на обслуговування, опалення та освітлення теплиць. М’ясо свинини здорожчає приблизно на 10% до 150 гривень його нинішньої вартості. Причиною називають рекордні ціни на зернові, які цьогоріч досягли 13-річних максимумів на світових ринках. У підсумку здорожчали й комбікорми, що є основою для годування тварин.

Нагадаємо, у Нацбанку озвучили причини здорожчання продуктів харчування у лютому цього року. Найбільш значним фактором став «низький торішній урожай».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ