Експерти дали прогноз щодо інфляції в Україні на наступний рік

Поділитися:

Відомо, що згідно з даними Державної служби статистики, інфляція в Україні за період 11 місяців склала 9,4%. Курс долара залишається на рівні безперервного зростання, а ціни в Україні продовжують зростати швидкими темпами.

За даними Нацбанку, інфляція всередині країни становила 9,4%, а базова – 7,4%. Нардепи, у свою чергу, заклали до Держбюджету на 2022 рік споживчу інфляцію на рівні 6,2%, а НБУ ставить амбітні цілі, прогнозуючи повернення до 5%.

У регуляторі впевнені, що в Україні інфляція до кінця 2022 року становитиме 5%, а ціни на газ у Європі впадуть до 460 доларів за 1000 кубометрів.

В той же час, нагадаємо, що НБУ вкотре нещодавно підвищив облікову ставку, щоб уникнути зростання інфляції.

Глава департаменту макроекономічних досліджень не погоджується з прогнозами НБУ. Експерт вважає, що до кінця року слід бути готовим до показника інфляції 10,3%. Вона знизиться до кінця 2022 року до 7,2%. Проте показник в 5% очікується лише у кінці 2023 року.

Такої ж думки дотримується більшість експертів, зазначаючи, що наступного року не слід розраховувати на зниження темпів зростання цін.

Важливо також зазначити, що виконавчий директор Центру економічної стратегії акцентує увагу на впливі інфляції на енергетику країни з відповідним подорожчанням комунальних послуг: «По закінченні опалювального сезону можливе підвищення цін на комунальні послуги. Поки що надвисокі ціни на енергоносії не транслювалися у зростання тарифів і покриваються бюджетними та позабюджетними механізмами. Це нестійкий підхід. Швидше за все він стане предметом обговорення з МВФ».

Відтак фахівці здебільшого схильні до єдиної думки, що інфляція в Україні безпосередньо залежатиме від цін на енергоносії, особливо на газ.

Наслідки для економіки можуть призвести до різкого зростання цін на газ на європейському ринку або відмова РФ транспортувати газ через Україну.

Раніше ми писали про прогнози Національного банку України щодо інфляції у 2022 році.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу