Експерт розповіла, що стало причиною відключення енергоблоку на Запорізькій АЕС

Поділитися:

Внаслідок повного розвантаження Запорізької теплоелектростанції (ТЕС) після аварії 3 лютого в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України з’явився дефіцит потужності в 750 МВт. Про це повідомили в «Укренерго».

«В результаті повного розвантаження Запорізької ТЕС в ОЕС України з’явився дефіцит потужності 750 МВт, який диспетчери« Укренерго »компенсували коштом збільшення виробництва електроенергії на гідроелектростанціях (ГЕС і ГАЕС), які 3 лютого виробили 26,8 млн кВт-год., Що на 8 млн кВт-год. більше обсягів торговельних графіків «, – говориться в повідомленні.

Як відзначили в «Укренерго», дефіцит компенсували власної української генерацією, без залучення аварійної допомоги інших держав. Також в «Укренерго» повідомили, що всі лінії магістральної мережі та підстанції НЕК «Укренерго» в Запорізькому енерговузлі залишалися в роботі без будь-яких відключень.

Як відомо, 3 лютого, о 19:26 одночасно була відключена група силових трансформаторів (АТ-1 і АТ-2) на Запорізькій ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго» і повітряна лінія (ПЛ) 150 кВ «Луч – Велика Білозерка» в мережі оператора системи розподілу ВАТ «Запоріжжяобленерго».

При цьому, на Запорізькій ТЕС аварійно відключилися від мережі енергоблок №2 з навантаженням 255 МВт і блок №3 з навантаженням 204 МВт. Після цього о 19:27 аварійно відключився блок №4 з навантаженням 273 МВт. В результаті Запорізька ТЕС розвантажилася повністю – до 0 МВт з втратою живлення власних потреб.

Свою думку з цього питання висловила Ольга Бабій, член НКРЕКП.

“Причиною аварії стала технічна ситуація. Це питання технічного характеру, з ним мають розбиратися профільні органи, такі як Служби безпеки, Держенергонагляд. Стосовно цієї незрозумілої ситуації, на мій погляд, має бути створена спеціальна комісія, яка з технічної точки зору дасть пояснення, що ж відбулося насправді”, – говорить експертка.

Ольга Бабій зазначає, що у новинах було висказано декілька думок, багато заяв було і політичних.  Але повністю довіряти усім версіям не має сенсу. При чому, основними причинами називають технічні несправності, відсутність необхідного ремонту, який повинні були провести влітку, а також дефіцит вугілля.

“За інформацією Укренерго, з кінця липня почалося суттєве скорочення запасів вугілля на складах ТЕС. Ми маємо зрозуміти, що всі ТЕС також несуть відповідальність за накопичення запасів вугілля, адже це вимоги ліцензійних умов.

Про свою діяльність ТЕС мають відзвітувати  диспетчерам Укренерго про накопичення запасів. Відповідно до діючих нормативів запаси повинні складати не менше 10 діб. Коли запаси почали скорочуватися Укренерго подало заяву до НКРЕКП про перевірку причин” , – говорить член НКРЕКП.

Ольга Бабій наголошує, що перевірка є не досить швидкою, адже підіймається купа документів, окрім того, дається 10 днів на пояснення, дослідження і висновки. Тому чиновниця запевняє, що на кінець наступного тижня вже буде опубліковане рішення за усіма перевірками ліцензіатів. Поки що важко говорити про те, що стало причиною такого різкого зниження запасів вугілля.

“Максимальна санкція, яка передбачена за таке порушення – це 1,7 млн гривень штрафу та вимога врегулювання ситуації протягом певного терміну. Якщо надалі порушники не будуть виконувати ліцензійні умови щодо забезпечення ТЕС вугіллям, то найбільша санкція  – це позбавлення ліцензії”, – пояснює фахівчиня.

На думку Ольги Бабій, теперішній штраф є замалим, але на жаль штраф визначений законом, тому НКРЕКП не може вимагати більше. Надалі комісія буде ініціювати зміни до закону та збільшення санкцій за ці порушення.

“В Європейському союзі існують штрафні санкції від 5 до 10% загального товарообороту ліцензіата. Ми будемо намагатися приєднатися до цих норм”, – резюмувала спеціалістка.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу