Експерт прокоментував поправки до законопроекту стосовно оподаткування

Поділитися:

Так званий ресурсний законопроект, який має на меті збільшити ставки оподаткування для великого бізнесу олігархів, розглядатимуть наступного пленарного тижня. Однак уже не в початковому своєму вигляді. Після голосування в першому читанні на початку липня документ зазнав значних змін. Про це розповіли журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Експерти б’ють на сполох: із закону прибрали норму, яка власне і робила його антиолігархічним — щодо збільшення податків для видобувачів залізної руди. І це при тому, що майже весь рік ціни на руду на ринках залишалися високими — близько 220 доларів за тонн, і це, відповідно, давало можливість олігархам отримувати рекордні надприбутки. Тож початкові ставки, прописані у нових податкових змінах, мали б дозволити державі отримувати більше надходжень у держбюджет.

Однак ставки не лише не підвищили, а навіть знизили. Тобто нижню граничну ставку дійсно зробили вищою, а от вищу — обмежили. Отже, олігархи знову у виграші, адже, за словами експертів, це дозволить їм сплачувати ще менше податків, ніж раніше, натомість отримувати ще більше прибутків. Навіть попри те, що світовий тренд тяжіє до зниження цін на руду.

Для того, щоб зменшити обсяг надприбутків олігархів, не обов’язково зменшувати оподаткування, кажуть експерти. Це може бути і підвищення тарифів «Укрзалізниці» на перевезення руди, яка вже 15 років перестала бути дешевим вантажем. Ще один спосіб – не чіпати рентні ставки, але ввести експортне мито. Це буде стимулювати виробників шукати ринки збуту за кордоном і всередині країни для сталевої продукції, нарощувати переробку. А ще можна підняти екологічний податок за зберігання відходів гірничо-збагачувальних комбінатів. Зокрема, така ініціатива також була закладена в законопроекті. Вона передбачала збільшення екологічного податку в три рази: з 0,49 грн за тону до 1,5 грн/т.

Раніше повідомлялося, що на дороги і субсидії виділили ще 27 млрд гривень.

Також ми писали й про те, що стали відомі обсяги пільгових кредитів, виданих бізнесу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу