«Екополітика на державному рівні досі не сформована остаточно» – експерт

Поділитися:

11 років тому були ухвалені певні нормативи, для того, щоб промислові підприємства вкладалися у модернізацію для зменшення кількості викидів, але цього досі не було зроблено.

Чому підприємства не проводили модернізацію – у рамках форуму «Україна-30. Екологія» з’ясовували в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з головою комітету промислової екології «Європейської бізнес асоціації» Станіславом Зінченком.

«Нормативи в Україні і екологічна політика досі на державному рівні не сформовані остаточно. Ми тільки почали 10 років тому працювати у цьому напрямку. Потім у нас був договір з Асоціацією. І він зробив так, що ми повинні були кардинально переробити нашу екологічну політику. Тому що, згідно договору про Асоціацію з ЄС, ми повинні були запровадити інші нормативи, інші правила, що відповідали б європейським стандартам. Нам потрібно було формувати нову екологічну політику. Зараз вона все ще на етапі розробки з багатьох причин. Це, в першу чергу, пов’язано з тим, що в нас інша нормативна база, інша статистика, інші технології, ніж у Європі. І нам потрібен час для того, щоб розробити та впровадити цю сучасну екологічну політику, що відповідає нашим зобов’язанням, які ми взяли на себе перед Асоціацією. Наприклад, сама Європа формувала цю екологічну політику перших нормативів з середини 70-х років. І те, що ми бачимо зараз – це системний, поступовий шлях, що вони 40 років проходили. Ми тільки на старті цього шляху. Нам потрібно зрозуміти, як це працюватиме. У нас є успіхи. Але є і недоліки», – розповів Зінченко.

Також він заявив, що не погоджується із заявою Мінекології, що за десятиліття жодне з українських підприємств не виконало нормативи, які були створені 11 років тому.

«Наші вітчизняні підприємства постійно проходять еко-модернізацію, інвестують в енергоефективність, у зменшення викидів. По більшості галузей великі інвестиції – 20-30% щорічно ідуть на екомодернізацію та енергоефективність. Можу сказати конкретні цифри за металургійну галузь. З мільярда доларів у минулому році, що було інвестовано прямих інвестицій – 260-280 мільйонів було інвестовано тільки на екологію та екомодернізацію. І викиди на тонну продукції по основних галузях зменшуються. За різними даними, від 10 до 20 відсотків за різними секторами. Не можна за одну секунду перебудувати новий завод. Так, в енергетиці ми маємо гіршу ситуацію. Тому що в нас дуже велика частка теплової генерації. Але в нас є і інша проблема – це проблема імпорту електроенергії. Тобто ми знаємо, що там системна криза, яку ніхто не знає, як вирішувати. Навіть не знаємо, куди інвестувати. Хоча я вважаю, що Україна зробила величезний ривок. В нас 5-7 років тому не було навіть галузі відновлюваної енергетики. І це перша галузь, нова, яку ми отримали за 30 років», – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу