«Економічна криза несе більшу загрозу, ніж коронавірус» – експерт

Поділитися:

Європейський Союз планує продовжити до 1 липня заборону на більшість поїздок в країни блоку, у той час, як країни-члени спочатку знімають обмеження, введені через пандемію коронавірусу, на внутрішніх кордонах.

“Багато” країн ЄС в п’ятницю підтримали продовження утретє обмежень на допуск людей в ЄС з-за кордонів блоку, сказала єврокомісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

Обмеження на поїздки не першої важливості у країни блоку наразі припиняються 15 червня після введення на 30 днів у середині березня і дворазового продовження дії заборони на в’їзд.

Голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник пояснює – наразі європейці й самі не знають, коли відкриють кордони, адже все буде залежати від цифр по захворюванню на корона вірус.

«Лише після того, як європейські уряди оцінять цифру по захворюваності – вони приймуть рішення. Врешті решт, рано чи пізно кордони все-таки відкриються для туристів. Перша хвиля має вщухнути. Проте слід розуміти, що сам вірус – невідомий науці, і лікарі пророкують другу хвилю пандемії», – каже Воскобойник.

За словами експерта, зараз безвізовий режим не працює.

«Але українці, які зараз бажають працювати за кордоном, мають на руках біометричний паспорт та запрошення від працедавця – можуть виїхати до країн ближнього зарубіжжя. Тобто перетнути кордон. Далі їх чекає обов’язків двотижневий карантин – добровільна обсервація. Адже сама система карантину на рівні країни базується над тим, аби зясувати – чому людина вїздить, яким чином буде проходити її карантин, як можна буде надати першу допомогу людині у випадку захворювання. На сьогодні я раджу тим, хто хоче поїхати працювати за кордон – залишитися вдома. Бо людина повинна буде провести двотижневий карантин за свій рахунок, на чужині. Тому ліпше перечекати вдома карантин, і вирушити на заробітки», – каже експерт.

За словами Воскобойника, таким чином країни страхуються.

«Насправді кордони для трудових мігрантів не закривались. Головний чинник, який вплинув на трудову міграцію – це відсутність нормального транспортного сполучення. Тому ті українці, які їдуть вимушені їхати на заробітки, змушені використовувати попутні машини, винаймати втридорога транспорт, аби тільки перетнути кордон», – каже Воскобойник.

Враховуючи велику нестачу сезонних працівників, уряди деяких країн вже вирішили обійтися без двотижневого карантину – проте це стосується лише сільського господарства і зв’язано насамперед з сезонністю.

«Зрозуміло, що люди в сільському господарстві не працюють скупчено. Мова йде виключено про сільське господарство – там уряди вирішили обійтися без карантину. Якщо говорити про інші сфери діяльності – то людина має перебувати на самоізоляції. Це контролює поліція, і у випадку чого штраф може сягати в тій же Польщі до 30 тисяч злотих», – пояснює експерт.

За словами Воскобойника, втрати України від грошей заробітчан будуть становити приблизно 2 – 3 мільярди доларів. Але з початку липня відновитиься міждержавне сполучення, тому заробітчани масово їхатимуть. Адже у ЄС велика потреба в робочих руках – там теж вирує демографічна криза, і їм просто не вистачає робочих рук.

«Верховна Рада має терміново проголосувати за закон «Про захист трудових мігрантів», оскільки разом з великою кількістю заробітчан з’явиться і велика кількість охочих на них заробити шахраїв. Тому треба захистити українців на державному рівні», – пояснив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу