«Екологічний податок має накопичуватися в єдиному фонді і розподіляться за прозорими механізмами» – експерт

Поділитися:

Згідно з новим законопроектом №5600 планується збільшити екологічний податок. Зокрема, більше доведеться платити за викиди СО2 і за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Зазначається, що на сьогодні в Україні ставка екологічного податку на викиди СО2 – одна з найнижчих в світі. Наприклад, у Польщі, де мінімальна ставка в Європі, податок становить один євро за тонну. В Україні ж 10 гривень за тонну. Згідно з документом, ставку мають намір збільшити утричі – до 30 гривень за тонну.

Планується, що вдасться отримати в бюджет додаткові 2,1 мільярда гривень. Буде піднята в 1,6 рази і ставка за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти. До 2029 року вона збільшиться у вісім разів. Завдяки цьому місцеві і державний бюджети отримають до 100 мільйонів гривень.

Також планується збільшення утричі податку на відходи для підприємств гірничої промисловості: з 40 копійок до 1,5 гривень за тонну. Додатковий ресурс надходжень очікується в розмірі 300 мільйонів гривень.

Цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з головою громадської організаці Світланою Берзіної.

«Процес треба змінювати. З жодним законопроектом я не поділяю формулювання, їх декілька десятків. Я вже втратила рахунок цих ініціатив. Наша команда розробила конкретну дорожню карту глобальної реформи системи екологічного оподаткування і управління так званими економічними фінансами. Тому що мова має йти не тільки про економічний податок – є екологічні збори, трансфери, гранти, тобто кошти, які отримують: держава, органи влади як кінцевий бенефіціар, в тому числі міжнародної технічної допомоги.

І наше бачення, що це все має акумулюватися у єдиному фонді, який буде розподіляти ці кошти за прозорим механізмом за участю всіх стейкхолдерів, у тому числі громадськості – має бути створена наглядова рада. І ці кошти мають витрачатися виключно на вирішення екологічних проблем. І бачення таке, що проблему треба вирішувати на джерелі тої проблеми в тому числі, тобто треба вирішувати проблемне питання на місці забруднення. На мою думку, Фонд має бути один, екологічний, куди будуть акумулюватися всі види оподаткування екологічного», – наголосила експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу