«ДТЕК чесно виграв аукціон в «Нафтогазу» – експерт

Поділитися:

Компанія ТОВ “Нафтогазгеорозвідка”, що належить DTEK OIL AND GAS B.V. Рината Ахметова перемогла у аукціоні на отримання спеціального дозвілу на користування надрами – Будищансько-Чутівської площі строком на 20 років за 650 мільйонів гривень.

“Нафтогезгеорозвідка” отримала дозвіл на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробка родовищ, з подальшим видобуванням нафти та газу.

В описі лота на платформі Prozorro вказано, що вартість геологічної інформації становить 6,89 млн грн (з ПДВ). Вартість пакета аукціонної документації – 72,55 тис. грн (з ПДВ).

Компанія Ахметова запропонувала на 500 тисяч гривень більше ніж “Укргазвидобування” (входить у групу “Нафтогазу”), окрім цього за спецдозволи змагалось ще 3 компанії:

Будищансько-Чутівська площа нафтогазоносних надр розташована на території Чутівського та Полтавського районів Полтавської області.

Український геолого-розвідувальний інститут назвав Будищансько-Чутівську ділянку найперспективнішою інвестиційною пропозицією із вуглеводневими покладами за останні десять років. У своїй заяві інститут посилається на те, що у межах цієї площі вже відкрито три родовища газу із загальним обсягом запасів та ресурсів понад 26 млн тонн умовного палива. Зазначимо, більшість ділянок надр, що виносяться на аукціон потребують проведення розвідки та виявлення підтверджених ресурсів.

Геннадій Кобаль – директор консалтингової компанії ExPro Ukraine вважає що за світовими мірками це середнє за запасами родовище. А добувати ті ресурси, які там знаходяться можна 20 чи 30 років.

«Врахуйте, ще що вартість однієї свердловини близько 100 мільйонів гривень. Для видобутку треба побудувати ще газопроводи. Я думаю, що в розробку родовища ще варто інвестувати ще кілька мільярдів гривень. Тому запаси родовища поки є ще тільки на папері», – пояснює експерт.

“На переконання Нафтогазу, у 2017 році Держгеонадра необґрунтовано видала наказ, що став підставою для скасування виданих йому спецдозволів на ці площі. Рекордна ціна в 650,5 млн грн, за яку була продана Будищансько-Чутівська площа на аукціоні, свідчить про високу ринкову оцінку завданих Нафтогазу збитків”, – йдеться у офіційному повідомленні «Нафтогазу».

Зазначається, що за п’ять років, з кінця 2011 року, компанія інвестувала в освоєння цих площ майже 1 млрд грн, з яких понад 750 млн грн – в Будищансько-Чутівську.

“Зокрема, на Будищансько-Чутівській ділянці Нафтогаз виконав комплекс 3D-сейсморозвідувальних, гравіметричних, магнітометричних, геохімічних досліджень, провів комплексну переобробку та переінтерпретацію всіх наявних матеріалів, пробурив три продуктивних свердловини, які відкрили три родовища. Компанія побудувала комплексні цифрові гідродинамічні моделі відкритих родовищ і отримала підтвердження оцінки запасів відкритих родовищ за системою SPE-PRMS”, – додали у Нафтогазі.

Однак Держгеонадра 13 березня 2017 року без перевірки фактичного стану виконання програм робіт видали наказ №124 про зупинення дії виданих Нафтогазу спеціальних дозволів на користування надрами на ці ділянки.

«Продаж Будищансько-Чутівської нафтогазової площі, за яку покупець на аукціоні віддав рекордні для України 650,5 млн грн, став одним із найуспішніших в історії Державної служби геології та надр», –  заявив  голова біржового комітету “Української енергетичної біржі” Олексій Дубовський.

Він додав, що перехід Державної служби геології та надр на електронні аукціони помітно підвищив ефективність продажів спецдозволів на розроблення надр.
“У режимі сліпого, тобто анонімного аукціону, вони один з одним торгуються, що дає змогу уникнути будь-якої змови. І, відповідно, держава і Держгеонадра одержують максимальну ціну за цей об’єкт продажу”, – заявив Дубовський.

Геннадій Кобаль  вважає, що аукціон пройшов прозоро, відкрито і держава дійсно досить дорого продала цю перспективну ділянку.

«Наприкінці аукціону залишилось лише два учасники – державна компанія «Нафтогаз» та найбільша видобувна приватна компанія ДТЕК. Зрозуміло, що дрібні компанії навіть не подавались на цей аукціон. Не було на аукціоні і іноземців, оскільки український ринок є проблематичний для іноземних інвесторів», – каже Кобаль.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу