«Доходи газзбутів регулює держава – тому великих прибутків там немає» – експерт

Поділитися:

Оператори ГРМ повинні перейти на стимулюючу тарифоутворення для оптимізації своїх витрат. Про це під час зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією сказав в.о. міністра Юрій Вітренко.

За його словами, ефективність оператора буде визначати регулятор у сфері енергетики, оскільки оператори ГРМ належать до категорії природних монополій. Крім того, регулятор буде стежити, щоб тариф був великий і споживачі не стали відмовлятися через це від послуг облгазів.

Міністерство економічного розвитку очікує зростання ціни на газ для населення в 2021 році на 20%, у 2022 році – на 10%, а в 2023-2024 роках – на 5% щорічно.

Свою думку з цього приводу висловив Геннадій Кобаль, директор консалтингової компанії ExPro Ukraine.

“Якщо просто пояснити, коли державне майно було передано газозбутовим компаніям, які свого часу були приватизовані. Тому це майно знаходиться в управлінні операторів газотранспортних мереж. Доходи цих компаній є регульованими, тобто скільки зароблятимуть ці компанії, визначає НКРЕКП.

Всі компанії, які займаються газорозподілом – глибоко збиткові, адже з 2015 року до минулого року там не переглядалися тарифи. Зарплати і інвестиції знаходяться на колишньому рівні. Тому, щоб платити гроші, потрібно їх десь брати. Якщо НКРЕКП затвердить їм якісь додаткові кошти, передбачені на оплату мереж, а якщо грошей немає, як можна змусити платити? “, – відзначає фахівець.

Геннадій Кобаль вважає, що ідея платити гроші за користування мережами не нова. Близько трьох років тому вона вперше була озвучена. Тоді ж була зроблена спроба провести інвентаризацію, адже такого ніколи не робилося.

“Основне питання: хто кому повинен платити, за що і скільки? Відповіді поки на нього немає. Тому платити ніхто ці борги не буде”, – говорить експерт.

Кобаль відзначає, що останні два місяці показали, що держава готова втручатися в роботу ринку газу. Та ситуація, яка зараз склалася дуже сильно пригальмує ринок, і ні про які нові компанії, тим більше іноземні, мови не йде.

“Якщо держава хоче обмежувати ціни, якщо вона дбає про своїх громадян, то вона повинна компенсувати роботу приватних компаній. Цього поки не зроблено. Якщо в майбутньому така практика буде продовжуватися, то це призведе до ще гіршої ситуації”, – резюмує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу