«Доходи держави вже становлять понад 40% ВВП. Це тисне бізнес» – експерт

Поділитися:

У Верховній Раді зареєстровано проект закону, що передбачає введення в Україні податку на додану вартість (ПДВ) на послуги компаній нерезидентів електронних послуг в мережі Інтернет, таких як Google, Facebook, Apple, Adobe, Netflix.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що надання компаніями нерезидентами електронних послуг для фізосіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ, що призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників.

У свою чергу встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг стає звичайною практикою в іноземних державах, наприклад в країнах Європейського Союзу, Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії і т.п.

Своє бачення ситуації висловив економіст Данило Монін.

Зокрема, він пояснив, чому саме зараз законопроект вирішили підняти на загал.

“Я думаю, що питання, в першу чергу, в політиці глави податкового комітету, він традиційно з першим днем ​​або першого тижня податкової сесії нового року вносить якісь законопроекти, які погіршують становище українського бізнесу і бізнес-середовище в Україні. У минулому році це був законопроект 1210, який був винесений і проголосований 16 січня минулого року, а в цьому році можливо буде голосуватися законопроект 4184 про оподаткування великих транснаціональних компаній в сфері IT “, – зазначає економіст.

Експерт також пояснив, чому не підтримує цей законопроект.

“Я вважаю, що доходи держави в даний час і так вже занадто високі. За підсумками 2020 року доходи держави склали 41% ВВП. Це і так занадто багато для розвитку української економіки. Ми фактично таким величезним пресом тиску податкового – тиснемо наш бізнес і взагалі бізнес-середовище і, відповідно, ще збільшенням податкового тиску на економіку додатково до цього, ще й в період кризи, – це взагалі вкрай негативно для розвитку економіки в цілому. І я є прихильником зменшення податків, тому я не можу прийняти таку позицію, що ми повинні оподатковувати все і вся, тільки тому, щоб зібрати максимально багато грошей в бюджет. Власне, і цей законопроект тільки на це спрямований.

Як це змінить ринок, хто виграє, хто програє, як зміниться ціна послуг?

“У податковому кодексі була така стаття 14116, яка регламентувала, що всі, хто використовує рекламу в Facebook або Google, вони повинні були додатково платити ще 20% з обороту податку, але я бачив, в принципі, розшифровки за цією статтею податкової, вони говорять, що ця норма була неробочою взагалі. Тобто, за фактом збори фактично нульові і, відповідно, цей законопроект скасовує цю норму, але водить прямі обов’язки по, фактично, сплаті транснаціональними компаніями, які самі повинні вести облік, скільки вони надали послуг і, власне, нараховувати 20% ПДВ на даний вид послуг і перераховувати до держбюджету”, – пояснює експерт.

Також він не рекомендує рівнятися на податковий досвід Европи.

“Податкова система Європи є вкрай негативною щодо економічного зростання. Тобто зараз ми бачимо 10-15 років, що економіка Європи в доларовому відношенні з 2008 року скорочується. Аналогічно у них періоди зростання мінімальні, періоди кризи – збільшуються. Ми бачимо по 2020 році, що європейська економіка впала максимально багато в світовому масштабі. Відповідно, копіювання практик урядів, які заводять свої країни в стагнацію – не припустимо “, – резюмував економіст.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу