«До санкцій РНБО США звинувачували Україну в політиці подвійних стандартів» – експерт

Поділитися:

18 червня, Рада національної безпеки та оборони на засіданні прийняла стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу (ОПК) України.

За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, стратегія визначає основні напрями та завдання державної військово-промислової політики та є основою для підготовки державних програм, що стосуються ОПК.

У стратегії, зокрема, закладено вдосконалення системи стандартизації, уніфікації та управління якістю продукції відповідно до стандартів НАТО.

Також Рада національної безпеки та оборони ввела повний пакет санкцій проти бізнесменів Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Крім того, Рада анулювала чотири титанових ліцензії, три вуглеводневих і дві рудних.

«Рішенням РНБО з метою захисту інтересів держави були анульовані раніше видані ліцензії недобросовісних надрокористувачів: чотири ліцензії з видобутку титану, три ліцензії по розробці вуглеводнів, дві ліцензії рудних», – заявив секретар РНБО.

За словами Данилова, мова, в тому числі йде про цінні ліцензії, які не використовувалися протягом 2017, 2018, 2019 років.

Секретар РНБО заявив, що до 1 вересня поточного року всі наявні 3 тис. ліцензій будуть розміщені на геоінформаційному порталі з дублюванням на порталі Сота Ради для того, «щоб суспільство знало, де вони знаходяться і хто ними володіє».

Подробиці теми розповіла виконавчий директор Незалежної антикорупційної комісії Олена Трегуб в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я звичайно позитивно оцінюю ці кроки з боку РНБО. Не секрет, що наші міжнародні партнери, в тому числі Сполучені Штати Америки звинувачували Україну в політиці подвійних стандартів. Вони питали, чому п’ять років тому вони наклали санкції Медведчука, а Україна цього не зробила. Чому вони зі свого боку заборонили візи Фірташу, Фуксу та іншим, а Україна цього не зробила. Зараз ми нарешті бачимо, що РНБО стала потроху працювати в цьому напрямку. Потрібно акцентувати, що нині наших міжнародних партнерів також бентежить те, що в Україні РНБО є єдиним інструментом, через який можна вирішити ці питання. Вони задаються питанням з приводу того, чому в Україні немає судової системи. Звичайно ж в нормальній правовій країні повинна працювати нормальна судова система», – сказала вона.

Також експерт прокоментувала скандал щодо Дмитра Фірташа.

«Рішення РНБО з цього приводу лише частково стосується якоїсь правовій площині. Наразі бізнеси Фірташа працюють в якості юридичних осіб. Нам з чогось потрібно починати. Тому перші кроки з боку РНБО – вже правильний початок в цьому відношенні», – сказала Трегуб.

Також вона пояснила логіку держави в цих питаннях. Адже нині судова система в Україні дуже слабка, щоб правовим методом вирішити всі спірні моменти з олігархами.

«Якщо взяти всі такі справи про наших олігархів і міністрів, то зазвичай суди за їх справами у нас в Україні ніколи не доходять до свого логічного завершення і вироку. Зазвичай у олігархів дуже сильні адвокати, яким вони багато платять. Тому результатів у таких справах ніяких немає. Наша судова система дуже слабка і не може вирішити питання такого рівня, тому звичайно будувати нову судову систему в Україні. І ось у нас вже з’явився Антикорупційний суд, на який у нас зараз є надія», – резюмувала експерт.

Нагадаємо, що власник багатьох українських облгазів – Дмитро Фірташ, виявляється, має ще і виноробний бізнес у Франції. Про це дізналися журналісти-розслідувачі.

Вони з’ясували, що олігарх володіє 46 виноградниками площею більш ніж 60 га. Вони знаходяться в регіоні Нова Аквітанія. І оцінюються в більш ніж 7,5 млн євро.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу