«До кінця року влада не встигне запустити накопичувальну пенсійну систему» – експерт

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсує, що накопичувальну пенсійну систему запустять в Україні вже до кінця 2021 року.

Раніше, виступаючи перед студентами львівської політехніки, в жовтні минулого року, Денис Шмигаль повідомив, що через 15 років Україні буде нічим платити пенсії. І якщо нічого не змінювати вже зараз, то прем’єр матиме рацію. Сьогодні в Україні 13 млн працюючих утримують 11 млн пенсіонерів.

В таких умовах є два виходи: нескінченно підвищувати вік виходу на пенсію або ж вводити накопичувальну пенсійну систему.

Тому влада вирішила перейти від солідарної пенсійної системи до накопичувальної, як і рекомендував Світовий банк ще на початку 90-х років.

Подробиці теми розповів експерт з питань пенсійних програм Олександр Ткач в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На мою думку до кінця 2021 року завершити цей процес точно не вдасться. Будемо сподіватися, що десь в наступному році, якщо будуть прийняті певні закони, які дуже важливі для нас, то можливо ця система почне працювати у всеукраїнському масштабі. Тому що сьогодні система пенсійного накопичувального забезпечення на добровільному рівні вже працює з 2004-2005 років та досить ефективно себе показує», – вказав експерт.

Також він уточнив, скільки саме українців вже користуються такою можливістю.

«Наразі такою системою користується не дуже багато людей. Їх кількість оцінюється в співвідношенні менше мільйона, але це десь 850-900 тисяч українців, які є учасниками кількох десяткою недержавних пенсійних фондів», – сказав фахівець.

Ткач розповів, що незважаючи здавалося б на невелику кількість українців, які беруть участь в цій системі, її результати показують себе досить ефективно. І в принципі частина людей, які збирали собі на пенсію на 10 років вперед, зараз вже отримують виплати.

«Звичайно ж зараз дуже мало людей стали отримувати ці гроші. Але ця система працює з 2004 року. І сьогодні у нас вже є випадки, коли люди отримують пенсію в свій ще раніше визначений термін. Наприклад, мова йде про період в 10 років. Але звичайно ж основна маса людей отримує лише одноразові виплати, які в принципі не перевищують суму в 100 тисяч гривень. Але вже є такі учасники, які отримують гроші закладені на термін в 10 років. Тому дана система працює і працює непогано. Саме на базі цієї системи державної не пенсійних фондів у нас планують впровадити так званий другий рівень пенсійної системи, який буде називатися «обов’язкова накопичувальна пенсійна система», – повідомив він.

При цьому ні для кого наразі не секрет, що в державі існує демографічна криза.

«Насправді у нас ця криза вже є. Тому, що солідарна пенсійна система добре працює за умови, що на 1 пенсіонера у нас припадає 5 працюючих українців. А сьогодні у нас співвідношення приблизно один до одного. Тобто приблизно 12 млн пенсіонерів на 12 млн працівників, які платять податки. І коли у нас ставка Єдиного соціального внеску 22%, а на пенсію йде лише приблизно 19%, то наша пенсія по ідеї вже сьогодні повинна бути на рівні 20% від втраченого заробітку. Хоча на сьогоднішній момент вона становить 30%, оскільки бюджет додатково доплачує. Всі знають про «дірку» в нашому Пенсійному Фонді, яка оцінюється вже сотнями млрд гривень. Тобто ця криза у нас давно є і звичайно з нею треба щось робити», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що стало відомо, коли уряд збирається ввести другий етап накопичувального пенсійного забезпечення. Про це свідчить відповідна постанова з боку Кабінет міністрів України.

Так, в Україні другий рівень пенсійної системи будуть вводити від 1 січня 2023 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу