«Для зростання економіки необхідно міняти умови для інвестицій» – Ігор Уманський

Поділитися:

В Україні вже впровадили податкову амністію. Експерти відзначають, що вона, в більшій мірі, націлена на тих, хто виживав під час важкого періоду 90-х. Одні виживали тут, інші – їхали закордон. Всіх їх об’єднує одне – вони працювали нелегально, а значить, не платили податки.

Турбуватися про декларування потрібно не всім. Відповідно до закону, існує певна кількість майна, щодо якого держава згідно вважати, що з нього сплачено всі податки, якщо навіть людина не подав декларацію. У таке майно можуть входити: грошові кошти або банківські метали на суму до 400 тисяч гривень (за нинішнім курсом близько 14,8 тисячі доларів); квартира площею до 120 квадратних метрів або будинок площею до 240 квадратних метрів; земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної Земельним кодексом України; один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3 і більше літрів і середня ринкова вартість якого перевищує 400 тисяч гривень, мотоцикла з робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, вертольота, яхти, катера). Тобто мова йде про не надто дорогий сімейний легковик вартістю до 14,8 тисячі доларів.

Якщо ваше майно не перевищує зазначених вище лімітів, про подачу декларації турбуватися не варто: держава вірить, що громадянин заплатив всі належні податки.

Подробиці теми розповів колишній міністр фінансів України Ігор Уманський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Швидше за все український бізнес не піде декларувати свої гроші. Тому що тут є лише одна сторона А їх повинно бути дві: одна, яка отримує з цього якийсь дохід і друга, та, з якою укладається певна угода. А якщо відповідальності знімається лише з одного боку, а не з обох. Те як наслідок, угода незаконна і ви погрожуєте своїм партнерам новими ризиками. І те, що зараз говорить влада щодо того, що бізнес не понесе ніякої відповідальності за свій раніше нелегальний дохід – не зовсім правда. Тут потрібно дивитися в законодавство і на те, які туди зміни вносяться. У нас від відповідальності може позбутися лише та особа, яка проходить легалізацію коштів. Інші сторони, які в цьому брали участь, від відповідальності не позбудуться. При цьому експерти твердять вже півтора року про те, що в цьому контексті потрібно внести нові поправки, щоб податкова амністія реально запрацювала. Але нас ніхто не хоче чути, хто вважає себе геніями, яких не треба нічому вчити. Хоча найчастіше такі діячі самі жодного разу не працювали в податковій системі та не розуміють елементарних речей. Адже по суті такий спосіб ніде в світі не спрацював, не спрацює й у нас», – зазначив він.

Також експерт прокоментував питання державного бюджету України.

«Відносно бюджетної декларації у нас було кілька моделей, але в цьому році її головна відмінність полягає в тому, що вона трирічна. Тобто буде працювати не один рік, а цілих три. Це по суті проект бюджету, який вибудовувався з тими політичними інтересами, що були присутні при його створенні. Будь-який закон про державний бюджет – це своєрідний баланс компромісів і пошуку певної політичної підтримай. Це потрібно для того, щоб його підтримала, як президентська вертикаль, так і Кабінет міністрів разом з народними депутатами. Щоразу головне завдання міністра фінансів – це пошук цього самого балансу. І звичайно завжди міністр фінансів повинен бути тією людиною, яка говорить на будь-яку забаганку – «ні». Тому що якщо враховувати всі такі прохання, то потім у нас виходить колосальний дефіцит державного бюджету. Як власне це і сталося минулого року. Але по суті сам факт наявності або відсутності бюджетної декларації ніяк не впливає на ті показники політичних торгів, які зазвичай грають роль при прийнятті державного бюджету. В цілому у нас повинна змінюватися сама модель економіки, а також змінюватись умови всередині держави для того, щоб в країну прийшли інвестиції», – уточнив він.

Нагадаємо, що в Україні потрібно будувати нову систему, яка буде заснована на свідомих відносинах між державою і бізнесом. Тільки тоді в країну будуть заходити інвестори. Таку думку висловили в Міністерстві економіки, спираючись на слова міністра Олексія Любченка.

При цьому уряд розгорнув роботу з інвестицій в новому напрямку – тепер йде етап активного їх залучення. Важливо, щоб правила для всіх були прозорими та однаковими.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу