«Для того, щоб знизити ліміти розрахунки готівкою, потрібно забезпечити застосування цього механізму» – експерт

Поділитися:

Схеми з “оптимізації” податкового навантаження реалізуються за допомогою розрахунків готівкою, тому варто стимулювати безготівкові розрахунки, в тому числі шляхом зниження лімітів на розрахунки готівкою. Про це глава Державної податкової служби Олексій Любченко.

“З початку 2020 року об`єм тільки гривневої готівки в економіці України виріс на 34%, проте визначити, яка частина цього приросту обумовлена ​​завбачливою поведінкою економічних агентів на тлі карантину, а яка – результатом збільшення тіньового товарообігу, досить важко.

У той же час загальновідомо, що схеми з “оптимізації” податкового навантаження реалізуються за допомогою готівкових розрахунків, адже в такому випадку неможливо ідентифікувати ведення господарської діяльності через механізми банківського моніторингу. В таких умовах слід стимулювати безготівкові розрахунки, в тому числі шляхом зниження лімітів на розрахунки готівкою і вдосконалення системи контролю за готівковими розрахунками “, – пише Любченко.

За його словами, також потребують посилення контроль за діяльністю ФОП і протидію зловживанню спрощену систему оподаткування.

Глава Податкової заявив, що “поширена практика здійснення під прикриттям ФОП своєї діяльності великим бізнесом і торговими мережами”.

“Це вимагає посилення аналітичної роботи по виявленню випадків навмисного” дроблення “діяльності підприємств і мереж і поширення вимог щодо використання фізичними особами-підприємцями фіскальних реєстраторів розрахункових операцій”, – додав він.

Свою думку з цього приводу висловив Ілля Несходовський, економічний експерт.

“Якщо ми будемо знижувати ліміти готівкових розрахунків, це не вирішить питання. Наприклад, при покупці квартири є вимога, щоб було здійснено внесення коштів на рахунок покупця. Але люди розраховуються готівкою. Я вважаю, що такі підходи мають бути загальними. Треба затвердити механізм, який міг би контролювати виконання вимог.

Але перекладати відповідальність на нотаріусів та інших осіб – неправильно. Для того, щоб не було ризикових операцій, треба їх класифікувати. Але при цьому, при зниженні лімітів, ми не забезпечуємо закриття схем з невиплатою податків. Це, навпаки, погіршує умови розрахунків між покупцем і продавцем “, – говорить експерт.

Ілля Несходовський вважає цю тему надактуальної в контексті обговорення зниження екварінгу. Адже 10 років тому всіх продавців зобов’язали використовувати термінали для розрахунків платіжними картками. А тепер, коли ринок збільшився досить сильно, і банки і міжнародні системи не хочуть знижувати тариф. Адже якщо за кожну транзакцію береться 2%, то іноді це забирає половину прибутку компанії.

“Ще в 2016-2017 роках був розроблений законодавчо механізм кешбек. Для того щоб не перекладати контроль на податківців, контролюючим органом стає кожна людина, яка робить покупку. Але у нас під тиском ФОП, частина яких була не зовсім чесною, ініціатива кешбек була скасована . Але треба зауважити, що це дуже дієвий механізм, який вирішив би багато питань “, – відзначає фахівець.

Ілля Несходовський каже, що рівень податкового навантаження на економіку є досить високим. Несправедливість полягає в тому, що пасивний дохід обкладається так само як і зарплата.

“Якщо влада хоче зрівняти багатих і бідних, то не треба оподатковувати бідних. Тут є два способи: або запропонувати прогресивну шкалу, або ввести податкову соціальну пільгу. На даний момент вона у нас не працює”, – резюмує експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ