Для ФОП змінять правила роботи з 1 січня

Поділитися:

Усі фізособи-підприємці (ФОП) України будуть зобов’язані використовувати РРО (реєстратор розрахункових операцій). Нові правила набудуть чинності 1 січня 2022 року. Про це повідомив речник Державної податкової служби.

На даний момент все ще ведеться дискусія щодо термінів прийнятого рішення, проте, як відомо, більшість «спрощенців», які підпадають під нові правила, вже мають у наявності й використовують касові апарати.

У Податковому кодексі йдеться, що такий реєстратор чи касовий апарат має бути у всіх ФОП, якщо вони не належать до «спрощенців», але проводять розрахункові операції. Водночас, керівник податкової держслужби пояснює, що обов’язкова наявність подібних розрахункових систем залежить від моделі бізнесу.

Так, якщо це B2B, відповідно, працюють компанії з тими самими ФОП та юридичними особами, тому всі їхні розрахункові операції проводяться за допомогою банків. Отже, ні реєстратор, ні касовий апарат з високою ймовірністю їм не знадобиться.

Якщо ж модель бізнесу B2C, тобто угоди здійснюються переважно з роздрібної торгівлі, РРО або касовий знадобляться. Водночас він зазначив, що не існує відповідальності за відсутність реєстратора, проте існує відповідальність за проведення розрахункових операцій за його допомогою.

Податковий фахівець також додав, що насправді більшість українських підприємців вже мають касовий апарат. Наразі їх зареєстровано вже понад 52 тисячі. Іншими словами, значна частина тих, хто повинен використовувати апарат, це вже робить.

Раніше ми писали про майбутні перевірки українських роботодавців щодо неоформлених співробітників.

Також ми повідомляли про те, що наступного року перевірки бізнесу збільшаться у шість разів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу