Для ФОП готують нові правила роботи

Поділитися:

Депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект №6348, яким передбачається реорганізація спрощеної системи оподаткування.

Загалом у законопроекті дев’ять оновлених правил.

1. У І та ІІ групі платників єдиного податку не можуть перебувати суб’єкти, що займаються виробництвом товарів, високоприбутковою діяльністю, а також ті, що здійснюють торгівлю товарами, ввезеними в Україну незаконно.

Таким чином, до І групи ФОП відносяться підприємці, зарплати штату якого не перевищують 165 мінімальних зарплат (мінімалки) за рік. А також займаються виключно роздрібним продажем товарів або провадять діяльність з надання послуг населенню:

  • виготовлення взуття, одягу, галантереї, побутових текстильних та шкіряних виробів на індивідуальне замовлення;
  • ремонт взуття, одягу, галантереї, побутових текстильних та шкіряних виробів, у тому числі ремонт побутових виробів;
  • манікюр, педикюр та перукарські послуги;
  • клінінгові послуги за індивідуальним запитом;
  • репетиторство;
  • послуги гувернанток (з виховання дітей у приватному порядку);
  • утримання тварин та догляд за ними, у тому числі і дресирування;
  • фотографування;
  • соціальна допомога без проживання.

До ІІ групи ФОП відносяться підприємці, штат яких отримує менше 834 мінімалок на рік і не перевищує 10 співробітників. Їм дозволено надавати побутові послуги, а також ті, що включають роздрібний продаж та/або провадити діяльність у сфері народних художніх промислів (без серійного виготовлення).

До списку також увійшли підприємці, які не можуть належати до перших двох груп ФОП. Серед них ті, що надають послуги з оптової торгівлі, продажу виробів з натурального хутра, продаж товарів, що вживався, продаж та виготовлення ювелірних виробів, будівельні послуги, продаж товарів під акцизом та інші.

2. Збільшення порога доходу платників ІІІ групи, чий штат перевищує 10 найманих працівників, до 3000 мінімалок.

3. Органи місцевого самоврядування мають право самостійно встановлювати ставки для ІІІ групи ФОП у визначених законом рамках.

4. Обов’язкове ведення обліку доходів та витрат підприємства у спеціальному електронному кабінеті та подання звітності контролюючого органу.

5. Обов’язкова наявність РРО для юридичних осіб та іншими підприємцями ІІІ групи.

6. Інспектори перевірки не мають права вимагати у фізособи або її працівників документи щодо походження товарів. У цей час необхідно надати можливість Податковим органам здійснити позапланову перевірку документації при повторному порушенні порядку здійснення розрахункових операцій.

7. Ведення загального обліку товарних запасів.

8. Надання права сільським та селищним органам приймати рішення про торгівлю медпрепаратами на території товариства без обов’язкового РРО, але за наявності розрахункових книг.

9. Комісійна винагорода банку за платіжний термінал не може перевищувати 0,5 відсотка від суми транзакції.

Ці правила планується запровадити з метою дисциплінувати бізнес, сприяти легалізації доходів та захистити права споживачів.

Раніше ми писали про те, що з 1 грудня в Україні у зв’язку зі збільшенням мінімальної зарплати буде підвищено мінімальний єдиний соціальний внесок (ЕСВ) із зарплати. Крім того, буде перераховано єдиний податок для фізосіб-підприємців (ФОП) першої та другої групи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу