«Для енергоефективності потрібна політична воля керівника підприємства», – експерт

Поділитися:

За останніми даними, опублікованими Нацбанком та іншими організаціями, стало відомо, що Україна загалом втрачає на рік 1,5 мільярда гривень від неефективної діяльності енергетичної галузі.

За великим рахунком діяльність, пов’язана з промисловістю і абсолютно будь-яка, що вимагає енерговитрат, вона вдвічі-втричі енерговитратніша, ніж у Європі. Минулого місяця президент України підписав закон Про енергоефективність, але чи достатньо цього для того, щоб у бізнесу з’явилися стимули для модернізації та створення системи енергоефективнішою, ніж є зараз.

У студії «Першого Ділового» телеканалу виступила Валентина Гуч-Денисенко, представниця енергетичної агенції. «Справді, президент підписав закон Про енергетичну ефективність. Це один із пунктів угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Тобто виконання цього закону нам дозволить на 70% вже просунутися у виконанні цієї угоди за напрямом енергоефективності».

Експерт додала, що цей закон більше сфокусований для промислової сфери діяльності, ніж для будівництва. «Промисловість отримує такий стимул, як обов’язкове проведення енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту». Під енергетичним менеджментом мається на увазі процес створення промисловістю відповідного відділення на своєму підприємстві фахівців, які займатимуться безпосередньо політикою енергоефективності.

«Це досвід Європейських країн. Він дозволить заощадити до 10% енергоресурсів, які споживає промислове підприємство без залучення значних інвестицій».

В Україні вже 50% усіх підприємств промислової діяльності запровадили цю систему. Виходячи з досвіду цих компаній, Валентина Гуч-Денисенко пояснила, що за фактом немає нічого складного та багато залежить саме від керівника конкретного підприємства.

«Потрібна політична воля керівника підприємства. Для цього потрібно найняти групу людей (3-5 осіб), але згодом таке розширення штату призведе до 10% економії. Підприємства в Україні вже рухаються у цьому напрямку, а фахівці намагаються зробити виробництво більш енергоефективним. Безумовно, на запровадження енергетичного менеджменту необхідне залучення додаткових інвестицій».

Раніше ми писали про думку експерта зі сфери енергетики, який вважає, що «В Україні немає жодної програми, яка б фінансово стимулювала енергоефективність у промисловості».

Також ми повідомляли про ухвалення закону про енергоефективність. Документом передбачено залучення інших центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення енергоефективності та визначення обов’язків кожного з них.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу