«ДІАМ отримала більші повноваження, ніж мала ДАБІ» – експерт

Поділитися:

У вересні 2021 року було ліквідовано Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАСІ) та створено Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ). Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишев зазначив, що це один з етапів реформування містобудівної галузі. Наступними етапами міністр назвав розгляд та ухвалення ключових законопроектів – №5877 та №5655, №5656.

В Україні планується запровадити страхування відповідальності забудовників за зведений ними об’єкт. Відповідну норму включено до законопроекту №5655, підготовленого до другого читання, повідомляється на сайті Міністерства розвитку громад та територій.

Крім страхування відповідальності, законопроект №5655 запроваджує масштабну цифровізацію процесів та реєстраційних процедур у будівництві.

Подробиці теми розповіла голова громадської організації “Разом проти корупції” Оксана Величко в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«На сьогодні повноваження відомства майже такі самі, як і у ДАБІ. Це досить широкі можливості. Ця структура на сьогодні також видає відповідні дозволи та реєстрацію для будівництва та здійснює будівельний контроль. Ми знаємо, що раніше ДАБІ ліквідували, а всіх співробітників цього органу звільнили. Наразі ці повноваження виконують у нас зовсім інші люди. У цьому полягає відмінність. Адже у своїй більшості нові люди не мають потрібного досвіду роботи у відомстві, яке, попри свою реорганізацію, стало не менш корумпованим. До цього на найвищому політичному рівні нашої країни просто ухвалили рішення про те, що нехай забудовники просто сплачують податки у 5-10 доларів за квадратний метр», — сказала експерт.

Фахівець наголосила, що вся поточна система все ще побудована на старих засадах. Тому, всупереч створення нового відомства, моментальних змін та зникнення корупції чекати не варто.

«Вся наша поточна система фактично побудована саме на цьому. Просто в цьому бізнесі була така «такса», згідно з якою всі забудовники були згодні. І хоч поточне повідомлення від вищого керівництва країни змінилося, і він звучить так, що уряд нібито більше не хоче брати цю «таксу», але ми всі розуміємо, що так просто такі системи не зникають. Свого часу були збудовані цілі бек-офіси для цього. Наразі це не можна знищити миттєво. Усі посередники, люди, а також їхні особисті інтереси залишились. Тому можна лише сподіватися, що з часом це зміниться. Але ні в кого немає для цього чарівної палички, яка б за секунду вирішила всі проблеми», — уточнила вона.

Нагадаємо, що Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) опрацювала понад 1300 документів за перший тиждень роботи.

У міністерстві також пояснили «гіперактивну» роботу колишньої інспекції — ДАБІ — останніми днями її діяльності побоюваннями ринку щодо заминок на старті роботи нової структури.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу