Держстат погіршив оцінку падіння ВВП

Поділитися:

У Держстаті повідомили, що ВВП у першому кварталі цього року зменшився на 1,2% у порівнянні із попереднім кварталом. Якщо порівнювати із першим кварталом 2020 року – він зменшився на 2,2%.

Зазначається, що у першому кварталі номінальний ВВП склав 1008,6 млрд гривень, а в розрахунку на одну людину – 24 280 гривень.

У Мінекономіки вважають, що падіння ВВП у першому кварталі 2021 року є наслідком введення зимового та весняного локдаунів. Також, до причин відносять низьку економічну активність, яка традиційно спостерігається на початку року.

 «Найбільше під скорочення потрапили такі складові попиту, як інвестиції – через збереження невизначеності (мінус 4,9%) і експорту (мінус 4,7 ) – через повільне відновлення світового попиту в умовах істотного зростання цін на сировинних ринках», – пояснюють у Міністерстві.

Водночас, Мінекономіки наголошує на зростанні кінцевих споживчих витрат у першому кварталі на 1,4% завдяки підвищенню з 1 січня мінімальної заробітної плати до 6000 гривень і витратах бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення і бізнесу.

 «Динаміка ВВП за перший квартал 2021 року відповідає раніше прогнозованим тенденціям. Однак за підсумками другого кварталу 2021 очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд. В цілому за підсумками року Мінекономіки очікує зростання ВВП на 4,1%», – додали у Міністерстві.

У Мінекономіки вважають, що зростанню ВВП будуть сприяти скасування карантину і відновлення економічної активності, процеси вакцинації в країні та світі, початок польових сільськогосподарських робіт та нового будівельного сезону, а також стимулювання споживчого попиту з урахуванням збільшення соціальних стандартів і матеріальної підтримки бізнесу і населення з боку держави.

Нагадаємо, що у Нацбанку поліпшили прогноз щодо падіння ВВП.

Також раніше ми писали, що Мінекономіки фіксує уповільнення падіння ВВП.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу