«Держбюджет — це перш за все закон про витрати» — Ігор Уманський

Поділитися:

Кабінет міністрів України на засіданні 15 вересня затвердить проект закону про державний бюджет на 2022 рік. У той же день документ буде переданий до Верховної Ради. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на прес-конференції.

Як зазначив Шмигаль, показники проекту відповідають цифрам, які були затверджені в бюджетній декларації на 2022-2024 роки.

Згідно з проектом, доходи держбюджету в 2022 році повинні становити 1277 млрд гривень, що на 161 млрд гривень більше в порівнянні з цим роком. Витрати складуть 1465 млрд гривень. Дефіцит держбюджету в 2022 році становить 188 млрд гривень і знизиться з 5,5% до 3,5% ВВП, «як і було домовлено з МВФ», повідомив прем’єр.

«Ми залишаємо 5,5% від ВВП на сектор безпеки і оборони в цілому», — додав він.

Шмигаль нагадав, що середньомісячна зарплата в 2022 році складе 15 258 гривень.

«Це означає, що вже в кінці року середня заробітна плата досягати більше 17,5 тисяч гривень», — сказав він.

Прем’єр-міністр повідомив, що в проекті державного бюджету України на 2022 рік зафіксовано курс гривні до долара на рівні 28,6-28,7 грн/долар. За його словами, рівень безробіття за методологією МОП повинен впасти до 8,8%.

Подробиці теми розповів двічі міністр фінансів України Ігор Уманський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Що таке закон про держбюджет? Необхідно усвідомити, що це закон, перш за все, про видатки, не про доходи. Доходи визначаються податковим кодексом, митним і іншим законодавством, яке визначає розмір тих чи інших податків, зборів, платежів, які сплачуються до державного бюджету. Закон про держбюджет є третім додатком до нього, який дозволяє провести розпорядникам коштів ті чи інші видатки», — пояснив експерт.

На думку двічі міністра фінансів України Ігоря Уманського, наразі ми маємо критичну ситуацію із виконанням бюджету. Він зазначив, що в серпні не було проведено 79 млрд видатків, з яких 32 млрд — це пенсії, зарплати, комунальні платежі тощо.

«Ситуація з виконанням цього бюджету катастрофічна. Якщо 79 млрд не проведено в серпні, а основні видатки — це останній квартал, то ми розуміємо, що на останній квартал, особливо останні два місяці, є під ризиком, що взагалі не буде ресурсу проводити видатки. Бо з цих 79 млрд (це загальний і спеціальний фонд) більше ніж 32 млрд — це захищені видатки з державного бюджету. Тобто це заробітні плати, пенсії, комунальні платежі тощо. Тому розуміємо, що держава не проводить в найбільш спокійний період навіть захищені видатки, бо немає джерела. Той розмір дефіциту, який уряд минулого року запланував на цей — вони не можуть профінансувати», — заявив двічі міністр фінансів України.

Раніше повідомлялося, що гривня восени може «ослабнути».

Також ми писали й про те, що на початок вересня резерви України перевищили 30 млрд доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу