«Державне регулювання має бути у рамках ринкових правил», – експерт

Поділитися:

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов на початку травня поточного року написав листа до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням провести аналіз, а потім направити до Апарату РНБО актуальні дані стосовно структури власників всіх енергетичних і газових компаній в Україні.

Зокрема, у листі також йшлося про те, що РНБО має намір розглянути питання про вплив підвищення тарифів на комунальні послуги на погіршення загальної економічної ситуації в країні.

Крім того, Олександр Данілов зажадав отримати необхідні матеріали про підвищення в Україні комунальних послуг, а на додаток й ті, що стосуються поліпшення держрегулювання на ринках газу, електроенергії та тепла.

Степан Гавриш, політик та доктор юридичних наук, каже про цю ситуацію так:

«Йдеться про принципове та непросте втручання держави у ринкові процеси в Україні. Також ми можемо говорити про мінімум два прогнози, з яких перший – коли Радбез стає фактично другим урядом в країні та приймає швидкі рішення, він розподіляє таким чином інтереси на ринку – це може спричинити дисбаланс. З другого боку, питання набагато складніше».

За словами експерта, станом на зараз позиція РНБО зрозуміла – там хочуть все прорахувати та створити свій прогноз. Українські надра, землі – що вони можуть дати країні у найближчі роки? Це надважливе питання. В Україні є корупція, це вже давно нікого не дивує. Насамперед вона квітне у сегменті використовування природних надр.

Натомість є ще й цікавість до наших питань з боку іноземних партнерів, що доволі яскраво показав візит Блінкена. Тож Україна станом на зараз є частиною великого механізму.

Чи впливає на загальну ситуацію в Україні підвищення тарифів? Безумовно, але казати це можна лише після підрахунків та аналізу.

Більше цікавої та важливої інформації стосовно зростання тарифів та причин для цього, ролі РНБО у державному регулюванні цін та інших питань, які так чи інакше пов’язані з економічною ситуацією в Україні, Степан Гавриш розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу