«Держава заборгувала «зеленим» енергетикам вже понад 50 млрд гривень» – експерт

Поділитися:

Розвиток «зеленої» генерації в Україні міг стати найуспішнішим кейсом в енергетичній політиці держави та суттєво вплинути на підвищення інвестиційної привабливості країни.

Однак через невиконання державою зобов’язань перед інвесторами цей напрямок ризикує стати провальним.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings зменшило довгостроковий рейтинг її емітента з рівня «B-» до «CCC+». На рішення агентства «вплинули дії посадових осіб держкомпаній, які призвели до непогашення історичної заборгованості перед ДТЕК ВДЕ за вироблену «зелену» електроенергію.

Свого часу зміни до законодавства, яке регулює «зелену» енергетику, викликали мало не інвестиційний бум у цій галузі. У 2009 році Верховна Рада встановила спеціальні («зелені») тарифи на електроенергію, вироблену з ВДЕ (відновлюваних джерел енергії). Також держава прив’язала ці тарифи до євро та зобов’язалася купувати за ними всі 100% такої енергії до 2030 року. У той же час, щоб не перевантажувати бюджет і передбачаючи поступове зменшення вартості обладнання, що генерує, на законодавчому рівні було заплановано поступове зниження «зеленого» тарифу.

На сьогоднішній день частка прямих іноземних інвестицій у загальному обсязі капіталовкладень у ВДЕ України становить 30% – це майже $12 млрд. Але наприкінці 2014 року держава призупинила коригування «зеленого» тарифу відповідно до курсу євро.

Потужності об’єктів відновлюваної генерації в Україні, за даними НКРЕКП, зросли з 966 МВт у 2014 році до 7737 МВт (СЕС – 6094 МВт) у 2020-му. Проекти у сфері ВДЕ забезпечили створення понад 30 тисяч робочих місць, модернізацію енергетичної інфраструктури, збільшення надходжень до місцевих бюджетів та державної скарбниці.

За деякими підрахунками, внесок «зеленої» енергетики до бюджету у вигляді податків лише за 2019 рік склав понад $550 млн.
Проте держава опинилася перед фактом, що дуже скоро не в змозі платитиме генеруючим компаніям ВДЕ за ціною, вищою за ринковий тариф.

Водночас державне підприємство Гарантований покупець сплатило компанії олігарха Ріната Ахметова ДТЕК ВДЕ 2,7 мільярда за боргами «зеленого тарифу».

Раніше у ГП заявили, що Ощадбанк повернув на його рахунки 3,04 млрд грн, призначених для виплати виробникам “зеленої” енергетики. У ДТЕК Ріната Ахметова тоді вимагали виплатити заборгованість та готувалися до відшкодування збитків у судах.

Ігор Чаленко, економіст, виступив в ефірі “Першого Ділового” телеканалу. Експерт упевнений, що “Держава заборгувала “зеленим” енергетикам вже понад 50 млрд гривень”.

«Попередній бюджетний рік уже зачинився. І є певні нюанси саме щодо розривів, зокрема й бухгалтерських… Ми розуміємо, що в цей момент уряд зіграв на випередження. Виплата була здійснена із затримкою, але очевидно, що вона здійснена за домовленістю, оскільки ДТЕК не особливо боролися за погашення. Ясно, що їм сказали: почекайте кілька місяців».

Проте, як вважає Ігор Чаленко, навіть ця «світова» не ліквідує проблем, які є зараз в Україні на енергетичному ринку із заборгованостями.

«Ми розуміємо, що загалом зараз боргів понад 50 мільярдів гривень і, на жаль, системної відповіді, яким чином сьогодні закривати всі ці дірки та як вирішити ситуацію з гарантованим покупцем немає. На жаль є проблеми. Ми маємо дві чи не взаємовиключні стратегії розвитку нашої вітчизняної енергетики. З одного боку, ми говоримо про збереження атомної генерації як мінімум на тому ж рівні у процентному плані енергобалансу. Тобто заміна старих реакторів на нові. З іншого боку, ми говоримо про збільшення зеленої генерації до 2030 року.

Раніше ми писали, що держпідприємство Гарантований покупець повністю розрахувалося із зеленими енергетиками за електроенергію, придбану в січні поточного року.

Також ми повідомляли про те, що державним підприємством «Гарантований покупець» було продано на аукціоні 54 тисячі МВт-год «зеленої» електричної енергії на 190 мільйонів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу