«Держава не створює необхідних умов для залучення інвесторів» – експерт

Поділитися:

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації заявила, що іноземні інвестори не вкладаються в Україну через несприятливі умови для бізнесу. Бізнес оцінює інвестклімат країни на 2,40 балів.

За словами експерта, навіть коли МВФ кредитував Україну, припливу інвестицій в країну не було. Фахівець вважає, що у країни мало шансів залишитися в поле зору іноземного капіталу.

“Що важливо для інвесторів на сьогоднішній момент? Важлива передбачувана ситуація, передбачувані правила гри. Важлива можливість захистити свої інтереси в судах, якщо їх права зневажаються. Важливий багатий внутрішній ринок, який здатний абсорбувати ту продукцію, яку інвестор може тут зробити. Важливе легке, комфортне податкове законодавство. Цих компонентів для успіху на сьогоднішній момент, на жаль, в Україні не спостерігається”, – сказала глава ЄБА.

Чи так це насправді й чому Україна втрачає інвестиції? Подробиці теми розповів директор «Укрпромзовнішекспертизи» Володимир Власюк у ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут діє комплекс факторів. Наразі дійсно інвестиції в Україну дуже низькі. Набагато нижче, ніж на душу населення в сусідніх країнах. В останні роки інвестиції знаходяться на низькому рівні й у країни немає того припливу інвесторів, яких вона очікує. У цьому контексті досить часто говорять про інвестиційний клімат і правове середовище в державі. Наприклад, про правові інституції, захист інвестицій і аналогічні проблеми», – розповів експерт.

При цьому він запевнив, що це далеко не єдині фактори, які негативно впливають на рішення інвесторів вкладати або не вкладати гроші в Україну. Також тут важливу роль відіграє те, що сама країна і її внутрішній бізнес не поспішає робити прямі інвестиції у вітчизняні проекти.

«Так, звичайно, ці проблеми дійсно є. Однак це не єдині чинники, які негативно впливають на ситуацію. Надія на прямі іноземні інвестиції може бути виправдана лише в тому випадку, коли в країні є і внутрішні інвестиції. Тобто зовнішній інвестор не прийде, якщо в країну не вкладає її внутрішній інвестор, до якого відноситься як сама країна, так і її приватний сектор. Однією з важливих і істотних причин такої низької інвестиційної активності є якраз таки сильно низький рівень інвестицій в нашу економіку з боку держави та нашого бізнесу. Якщо говорити конкретно про прямі інвестиції, то це трохи ризикований процес. І для того, щоб інвестиції прийшли, дуже важливо, щоб країна підтримала інвесторів в їх бажанні вкласти кошти в державу», – вважає він.

Також фахівець розповів, які саме галузі потребують інвестування найбільше.

«В першу чергу нам потрібні інвестиції в переробну галузь. У створення нових заводів, які виробляли б нову продукцію, тим самим створюючи в країні додану вартість. Зараз це ризикований процес, який вимагає тривалого часу. І той підприємець, який зважиться вкласти гроші в такий процес, повинен отримати підтримку в рамках відповідної державної політики з боку української влади. Наприклад, може бути передбачена компенсація за кожне нове робоче місце. Або інший комплекс практичних допоміжних методів, який на цей час в країні практично відсутній», – вважає Власюк.

Експерт вказав на очевидний факт того, що Україна в порівнянні з сусідніми державами сильно програє, адже не може запропонувати інвесторам більш вигідних умов.

«В інших країнах такі програми існують. Тому коли міжнародний інвестор розглядає для себе варіанти країн, де б він міг реалізувати свої інвестиції, то звичайно ж наша країна програє. Порівнюючи ситуацію України з тієї ж Польщею або Словаччиною, він розуміє, що йому тут просто нема чого робити. Зараз наша держава просто не створює необхідних умов для залучення інвесторів», – резюмував він.

Нагадаємо, що в Міністерстві розвитку економіки повідомляють про необхідність прийняття щонайменше шести нормативно-правових актів для практичної реалізації положень нового законодавства щодо підтримки інвестпроектів зі значними інвестиціями.

Зараз в Мінекономіки йде активний процес по формуванню нормативно-правової бази розвитку відповідного закону.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу