Депутати знизили ПДВ для аграріїв

Поділитися:

Верховна Рада прийняла законопроект №3656, який знизить ставку ПДВ для аграріїв з 20 до 14%.
Закон №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» підтримали 255 народних депутатів.

Так, ставку ПДВ для аграрного сектору знизили для наступних категорій: велика рогата худоба, живий; свині, живі; пшениця; жито; ячмінь; овес; кукурудза; соєві боби; насіння льону, ріпаку, ріпаку, соняшнику та інших олійних культур; цукровий буряк;

Закон 3656 стосується агросировини, яка використовується в переробці або експорті, але не реалізується кінцевому споживачу – фактичному платнику ПДВ. Він не призведе до втрат доходів бюджету. Більш того, закон позитивно позначиться на легальних виробниках і переробниках агропродукції.

Очікуваний економічний ефект – 13-14 млрд грн додаткових податкових надходжень. При цьому слід враховувати, що при зниженні ставки ПДВ на операції з реалізації с/г продукції проміжного споживання пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам зернових і переробникам, які експортують свою продукцію. Витрати бюджету, як і ризики використання так званих «скруток», знижуються в рази.

Нагадаємо, новий законопроект про зниження ПДВ для аграріїв підтримали депутати Верховної Ради в першому читанні.

Також раніше ми написали про те, що влітку депутати хотіли повернути спецрежим ПДВ для аграріїв.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ