«Чорні списки» покупців електроенергії дисциплінують учасників ринку» – експерт

Поділитися:

За порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії недобросовісні покупці будуть занесені в «чорний список» і їм на пів року буде заборонено брати участь в електронних аукціонах на Українській енергетичній біржі (УЕБ). Рішення підтримано НКРЕКП, Мінекономіки, Антимонопольним комітетом, ДП «Гарантований покупець», Української енергетичною біржею і державними генеруючими компаніями.

Згідно з ухваленим рішенням, продавець електроенергії має право ініціювати внесення в «чорний список» покупця, який порушив узяті на себе зобов’язання за двосторонніми договорами купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець повинен представити обґрунтовану заяву організатору аукціонів – Українській енергетичній біржі.

Підставою для занесення покупця електроенергії в «чорний список» є відсутність реєстрації в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії, відсутність своєчасної оплати з боку покупця, розірвання договору покупцем в односторонньому порядку.

У разі, якщо покупець, після порушення, все ж виконав зобов’язання за договором, його можуть знову допустити до участі в торгах.

Подробиці теми розповіла член НКРЕКП Ольга Бабій в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді ці заходи дозволять дисциплінувати тих самих покупців, які здійснюють купівлю через українську товарну біржу або через інші біржі. Звернемо увагу на те, що аукціонний комітет встановлює правила на ринку двосторонніх договорів через аукціони державної генерації. Тут ми насамперед говоримо про «Енергоатом» і про Гарантованого покупця, які на цих аукціонах продають електричну електроенергію за двосторонніми домовленостями. І посилення правил в цьому контексті добре дисциплінує таких покупців, тому що тепер трейдер повинен більш ретельно прогнозувати своє портфоліо для того, щоб розуміти, кому саме він купує електроенергію, кому зможе її продати і яких збитків варто очікувати», – сказав вона.

При цьому експерт уточнила, що з посиленням правил трейдер буде нести більш високу відповідальність за свої дії.

«Тобто по суті тепер трейдер буде нести більш високу відповідальність, в тому числі й фінансову. Однак тут також потрібно уточнити, що у трейдера буде можливість виправиться. Якщо він виправив всі свої похибки, то звичайно він може вийти з чорного списку і знову отримати допуск на ринок. Тобто його не виключають назавжди, він може виправитися. І всі ці нововведення з боку аукціонного комітету в принципі дозволять збільшити відповідальність покупців, які купують електроенергію у державних генерацій, це дисциплінує трейдерів, а також постачальників. Вони зможуть більш правильно прораховувати свою діяльність, адже відповідальність буде фінансова і нечесна гра на ринку може обійтися дорого», – уточнила вона.

Раніше стало відомо, коли повернуть пільговий тариф на електроенергію. Днями Кабінет міністрів України остаточно схвалив диференціацію цін для різних категорій споживачів, як повідомляє міністр енергетики.

Так, сума платіжок за електроенергію для українців зміниться вже з 1 серпня поточного року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу