Чому знецінюються заощадження?

Поділитися:

В Україні спостерігається тенденція до зниження ставок по банківських депозитах у всіх валютах.

Доходи українських вкладників тануть на очах. За даними дослідження, заощадження в гривні знизилися в ціні (більш ніж на процентний пункт). Депозити в іноземній валюті знизили прибутковість менш значно (до 0,11 процентного пункту).

Ставки скоротили 15 з 26 банків: “Креді Агріколь”, “Схід”, “ОТП Банк”, “Універсалбанк”, “Альфа-Банк”, “Акорд Банк”, “БТА Банк”, “ПІН Банк”, “Південний”, “Піреус”, “ПУМБ”, “Райффайзен Банк Аваль”, “Укрсиббанк”, “Юнекс”, “Укрексімбанк”.

Гривневі депозити на термін до одного місяця подешевшали до історичного максимуму – з 1,17 процентного пункту до 6,87 відсотка річних. Економія за 3-6 місяців потім втратила значення – з 0,77 процентного пункту до 7,68 відсотка в рік (п.п.). Безстрокові заощадження впали на 0,66 процентних пункту до 4,91 відсотка в рік. Середня ставка на термін від шести місяців до одного року знизилася на 0,54 процентного пункту – до 8,08 відсотка річних. Депозити з терміном погашення більше одного року впали на 0,45 п.п. і пропонують 8,11 відсотка річних. Прибутковість вкладів на строк в 1-3 місяці також знизилася на 0,45 п.п. до 6,35 відсотка в рік.

Заощадження в доларах просіли в ставках менше помітно. Рекордно впала середня ставка по депозитах терміном до місяця – на 0,11 п.п. до 0,47 відсотка річних. Безстрокові заощадження втратили 0,07 п.п. і пропонують 0,46 відсотка річних. Вклади терміном понад рік подешевшали на 0,01 п.п. і пропонують 1,77 відсотка річних. Вартість вкладів періодом від півроку до року не змінилася і становить 1,31 відсотка річних. Синхронно виросла прибутковість депозитів на термін від місяця і від трьох місяців – на 0,01 п.п. до 0,55 відсотка і до 0,95 відсотка річних, відповідно.

Чи можна говорити про те, що заощадження українців знецінюються? Що буде далі? Люди будуть нести гроші в банк? І чи пов’язано зниження банківських ставок зі міною керівництва НБУ? За відповідями на всі ці питання Перший Діловий телеканал звернувся до інвестиційного банкіра Сергія Фурси.

За його словами, в Україні заощадження не знецінюються.

«Я не розумію, чому говорять про знецінення заощаджень. З якої радості це повинно було статися? », – вигукнув Фурса.

Втім, банкіри не бачать проблем в таких низьких депозитних ставках. Відкрито говорять, що можуть собі їх дозволити. У них грошей більш ніж достатньо, їм і те, що є, нема в що вкладати.

Примітно те, що вкладники перестали бурхливо виражати емоції на зниження відсотків за своїми депозитами. Раніше в подібній ситуації розчаровувалися в банках і знімали гроші з рахунків. А тепер відтоки припинилися. Більш того, люди продовжують вкладати гроші.

«Люди несуть гроші в банки. Якщо нічого кардинального не станеться, то вклади навіть будуть поступово збільшуватися. Ставки будуть ще знижуватися», – каже наш експерт.

Сам Нацбанк стверджує, що зниження ставки прямо пов’язане з валютою. Тобто інфляція існує в кожній країні і впливає на купівельну спроможність валюти цієї країни. Тому, якщо ми говоримо про інфляцію в Україні, то мова йде про гривню. На купівельну спроможність долара і євро впливає інфляція в Сполучених Штатах Америки і країнах єврозони.

Крім того, в НБУ заявили, що ставки за валютними депозитами скоротилися, тому що сьогодні в банках всього кілька напрямків валютних вкладень. Звичайно, ви можете давати позики тільки в іноземній валюті тим, у кого є заробітки в іноземній валюті. Виявляється, валютні вклади є, їх нікуди покласти. У них є можливість інвестувати в державні облігації в іноземній валюті, облігації “класу AAA” за українською територією, але прибутковість дуже низька. Гроші знаходяться на коррахунках в іноземних банках, тому прибутковість по євро зазвичай негативна. Звичайно, це потрібно якось зрівноважити з депозитними ставками. Деякі банківські установи вже сьогодні вводять комісію за рахунку в іноземній валюті.

Потім, в Нацбанку відбулася зміна керівництва. І деякі зараз можуть сказати, що зниження ставок пов’язане саме з цим. Однак, з огляду на все вищесказане, можна говорити про те, що зниження ставок по депозитах не пов’язане зі зміною глави регулятора. Наші слова підтвердив і інвестиційний банкір Сергій Фурса:

«Ні, не пов’язане. Зниження банківських ставок пов’язане з тим, що НБУ вже деякий час знижує облікову ставку і вже 1,5 року йде процес зниження депозитних ставок».

Раніше ми повідомляли, що в січні-березні 2020 року українські банки отримали прибуток у розмірі 25,2 мільярда гривень. Частка державних банків становить 77 відсотків. При цьому чистий прибуток Приватбанку в першому кварталі склала 17,3 мільярда, тобто частка в прибутку цієї установи становить 70 відсотків.

Ми також повідомляли, що місцеві бюджети України розмістили на депозитних рахунках в банках близько 16,5 мільйона гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу