Чому з «Укрнафти» стирчать вуха Коломойського?

Поділитися:

Торги з продажу нафти держкомпанії «Укрнафти» все більше перетворюються на фарс через участь в них всього одного гравця. Експерти запевняють – незабаром «Нафтогаз» змушений буде переглянути аукціонні правила свого дочірнього підприємства «Укрнафта».

Уже кілька щомісячних обов’язкових аукціонів з продажу нафти напівдержавній компанії «Укранафта» провалилися. Хоча ціни на таких аукціонах були значно знижені – наприклад, на аукціоні 15 липня держава продавала нафту за ціною 22 долари за барель, хоча світові ціни були в два рази вище. Але торги незмінно провалюються тільки через те, що за сировиною «Укрнафти» полює за все один гравець – а саме, група «Приват».

Домінуюче становище і власний менеджмент на ключових постах дозволяє підконтрольним структурам Ігоря Коломойського купувати нафту у «Укнафти» за вкрай низькою ціною.

Але останнім часом Ігор Коломойський вирішив висловити своє невдоволення – а саме звільненням з «Нафтогазу» Юрія Вітренка.

«Вітренко, на мій погляд, знайшов спільну мову з групою «Приват» і розраховував на підтримку своєї кар’єри, можливо і політичну. Але він зробив ставку і помилився », – заявив співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Втім, навіть і без Вітренко групі Коломойського дістається ласий шматочок від «Укрнафти» – закуповуючи сировину за зниженою ціною, він має перевагу перед іншими постачальниками нафтопродуктів в ціні на паливо.

До всього «Укрнафта» ще й має пільги по рентних платежах до бюджету.

Адже ще в березні ПАТ “Укрнафта” запропонувала ввести податкові пільги для нафтовидобувних компаній через падіння цін на нафту і зниження попиту на паливо у зв’язку з введенням карантину.

На словах «Укрнафта» абстрагується від свого основного партнера, мовляв, «Приват» – єдиний покупець нафти, тому всі питання до нього, а ми виключно господарюючий суб’єкт без права визначати стартову ціну.

Компанія просить дозволити їй продавати нафту на експорт, ось тоді вона нібито і отримає більший прибуток.

Однак на практиці компанія і в цьому питанні продовжує лобіювати інтереси Коломойського, адже нафта буде вивозитися за кордон через його нафтопереробні комплекси (НВК).

«Укрнафта» активно співпрацює з компаніями Коломойського, вимиваючи нафту і гроші за допомогою толінгової схеми. Нафта продається компанії-агенту, яка в свою чергу, передає її назад «Укрнафті», а та відправляє її на переробку Кременчуцькому НПЗ, підконтрольному олігархові.

Таким чином, напівдержавна «Укрнафта» примудряється роками добувати нафту, і при цьому, отримувати величезні збитки.

Як бачимо, аукціонна система в даному випадку терпить фіаско. Мовчить і Антимонопольний комітет. Ціна на українську нафту могла б бути вище, якби на аукціон виходили і інші гравці, збивши монополію «Привату».

Але і держкомпанії і державні структури грають на користь одного гравця. Можливо, кадрові зміни в керівництві «Нафтогаз» змінять ситуацію.

Поки ж на державному рівні активно лобіюють підвищення акцизу на зріджений газ і мита на імпортне дизельне паливо.

В даний час «Укртатнафта», що входить в орбіту інтересів олігарха Ігоря Коломойського, домагається ведення спецмита на імпортне дизпаливо в розмірі 8,5%. Що може привести до припинення імпорту дизпалива з РФ і виникнення дефіциту палива на українському ринку з подальшим зростанням цін на нього.

Все в інтересах Коломойського і групи «Приват» .Але в інтересах українців?

Як повідомлялося раніше, компанія “Укрнафта” за перше півріччя 2020 року одержала збитків на суму 2,595 млрд гривень. При цьому, за аналогічний період 2019 року, “Укрнафта” “вийшла в плюс” на 18,2 млн гривень.

Також, з вівторок 11 серпня, світові ціни на нафту продовжують зростати. Трейдери сподіваються на відновлення попиту на нафту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу