Чи потрібні Україні автоматичні пенсії?

Поділитися:

Пенсійний фонд розробив і впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії.
Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

“Послуга буде надаватися засобами вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду з використанням кваліфікованої електронного підпису (КЕП) і дозволить надавати допомогу автоматично при досягненні пенсійного віку з урахуванням всіх наявних в Пенсійному фонді даних, заздалегідь поданих майбутніми пенсіонерами”, – йдеться в повідомленні.

Для цього необхідно заповнити атрибути анкети-заяви, додати скановані копії документів і підписати анкету-заяву КЕП і направити її до територіального органу Пенсійного фонду. З початку роботи сервісу автоматичного призначення пенсії анкети-заяви подали 356 майбутніх пенсіонерів.

Спеціально для Першого ділового телеканалу свою думку про ситуацію з автоматичними пенсіями висловив економіст Олександр Охріменко.

“Я вважаю, що в нинішніх реаліях, коли практично кожна людина постійно дивиться новини, читає, працює в смартфоні, це дуже доречно. Сервіс автоматичного нарахування пенсії – європейська практика, яка позитивно показала себе. Про це йшлося вже давно, тепер послуга надається, і, дай Бог, щоб система працювала без збоїв “- заявив експерт.

За словами Охріменка, такий сервіс значно спрощує роботу ПФУ і життя звичайним пенсіонерам.

“Раніше потрібно було принести купу паперів до відділення Пенсійного фонду, вистояти чергу, доводити свою правоту, нести паперу знову. А тепер, досить зареєструватися, зайти в свій особистий кабінет і подивитися на суму своєї пенсії. Навіть оскаржувати і доводити правильність нарахованої суми тепер можна , грубо кажучи, сфотографувавши доказ на смартфон “- додав економіст.

Охрименко відзначив, що є категорія пенсіонерів, яким буде складно таким чином перевіряти дані про власну пенсію. Однак експерт вірить в доброту сусідів і родичів більш молодого віку, які допоможуть своїм бабусям і дідусям.

“Будь-який молодий чоловік зможе зробити це максимум за 10 хвилин” – резюмував Олександр Охрименко.

Нагадаємо, що в Україні нещодавно підняли рівень середньої пенсії до 3400 гривень. Як розповіли в Міністерстві соціальної політики також майже 11 мільйонів українців, розмір пенсій яких не перевищував 5 тисяч гривень, отримали надбавку в обсязі 1 тисячі гривень.

Раніше повідомлялося, що в Пенсійному фонді заявили, що карантин по СOVID-19 може позитивно вплинути на розмір пенсій працюючих пенсіонерів. Фахівці ПФУ пояснюють це зниженням середньої заробітної плати і зменшенням кількості застрахованих осіб.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу