«Через офшорні схеми втрати бюджету оцінюються в 25 – 30 млрд гривень щороку» – експерт

Поділитися:

В Україні набули чинності правила оподаткування контрольованих іноземних компаній (КВК). З 1 січня 2022 року резиденти України, які відповідають певним критеріям (контролюючі особи), зобов’язані протягом 60 календарних днів повідомити податковий орган про кожен факт придбання (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження/ліквідації (припинення фактичного контролю) КВК. У цьому КВК можуть вважатися юридичними особами, утвореннями без статусу юридичної особи – фонди, трасти.

Форму повідомлення про придбання або припинення участі у КВК затверджено наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 № 512. За порушення вимог щодо повідомлення ДПС передбачено штраф у розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму (на 01.01.2022 р. – 717).

Контролюючим особам не потрібно інформувати ДПС про: КВК, які належали/були придбані або відчужені/ліквідовані до 1 січня 2022 р. та КВК, які є публічними компаніями, акції (акції) яких перебувають у обігу на визнаній фондовій біржі.

Перший звітний (податковий) рік для звіту про КВК – 2022 рік. У той же час, якщо звітний рік КВК не відповідає календарному 2022 році, необхідно буде звітувати за звітний період КВК, який починається у 2022 році.

У звіті необхідно буде розрахувати скоригований прибуток КВК, який підлягатиме додатковому оподаткуванню на рівні контролюючої особи (для юридичних осіб – 18% податку на прибуток, для фізичних осіб – 18% ПДФО + 1,5% військового збору), якщо: прибуток КВК не розподілялася на користь контролюючої особи у вигляді дивідендів; сукупний дохід усіх КВК контролюючої особи на кінець звітного періоду перевищує 2 млн євро, КВК не є публічною компанією або до неї не застосовуються додаткові звільнення, передбачені ПКУ.

Звітні 2022 та 2023 роки можна вважати т.зв. «перехідним періодом» зі звільненням від адміністративної та кримінальної відповідальності контролюючих осіб за порушення КВК-правил, а також від штрафних санкцій/пені щодо прибутку КВК.

Про це говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з економістом, координатором експертних груп Економічно-експертної платформи Олегом Гетманом.

«Держава хоче отримувати якнайбільше податків в Україні. І на цей час за допомогою всіх офшорних схем, які існують в Україні, виводилось з країни під 200 мільярдів гривень. Втрати бюджету оцінювались в 25-35 мільярдів гривень щороку. Це орієнтовні цифри. Але від всіх схем. Тобто за допомогою іноземних компаній виводилась певна частина цих коштів (можливо третина, можливо 12 відсотків від усіх) офшорних схем, або за допомогою експортної вартості або завищення, імпортної вартості ви працювали із своєю, по суті, контрольованою компанією і прибутки залишали там. І там же під якісь наднизькі відсотки виводили, або щось інше. Тобто якісь певні значні кошти втрачала держава», – зазначив експерт.

За його словами, з новими умовами оподаткування, держава менше втрачатиме – навпаки ще отримуватиме додатково мільярди щороку.

«Ми так очікуємо. Це може бути додаткових плюс 5-10 мільярдів гривень щороку. Незначні схеми порівняно з іншими схемами. Як, наприклад, контрабанда чи зарплата в конвертах. Але теж невеличка часточка додаткових коштів», – розповів фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу