Через карантин в Україні впав експорт овочів і фруктів

Поділитися:

За даними фахівців EastFruit за період пандемії коронавірусу, з лютого по червень 2020 року, плодоовочевий експорт України зменшився на 43% у порівнянні з минулим роком. За цей період виручка України від експорту овочів і фруктів знизилася до $ 58500000. Роком раніше за цей же період, експортна виручка плодоовочевого сектора України склала $ 101 300 000.

Найбільш вагомі групи товарів на експорт, які становлять 64% всієї експортної виручки – це волоський горіх, заморожені ягоди і фрукти і свіжі яблука. Хоча ще в 2019 році ці товари забезпечували 74% експортної виручки. Так, в порівнянні з минулим роком виручка від експорту товарів знизилася в півтора рази.

«Найбільше в період пандемії коронавірусу знизилася експортна виручка від експорту українських яблук – в 4,5 рази, і це не дивлячись на те, що середня експортна ціна була значно вища за торішню. Причиною цього стало те, що урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину, тільки виріс. Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблук робили експорт невигідним », – пояснюють експерти.

При цьому зниження експортної виручки від продажу волоського горіха фахівці пояснюють виключно пандемією коронавірусу, хоча урожай і попит до епідемії були на достатньому рівні.

А от зниження експорту заморожених ягід і фруктів в лютому-червні 2020 року було менш значним – $ 1500000 або 10%. Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипет і Марокко.

Нагадаємо, що за даними профільної асоціації «Ягідництво України» в українському експорті серед фруктів за обсягами поставок лідирують яблука і груші, а за кількістю виручених від продажу коштів – яблука і лохина.

Україна експортує також заморожені ягоди, плоди кісточкових (в основному вишні) та яблуко кубик. Найбільшу експортну позицію становить яблучний концентрат.

Раніше повідомлялося, що Україна нарощує експорт заморожених ягід на територію країн ЄС: торгівля стала продуктивнішою в другій половині сезону. Про це повідомляють українські експерти.

За даними за 2020 року, вже в перші чотири місяці сезону компаніям вдалося збільшити рівень експорту заморожених ягід і фруктів на 20%, що на 37% більше від показників попереднього року.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу