«Через два роки постане питання: чи залишиться Україна в керуючій групі МВФ» – експерт

Поділитися:

В Україні знову заговорили про дефолт і реструктуризацію боргів перед МВФ. 35 народних депутатів з різних фракцій і груп зареєстрували проект постанови, який повинен забезпечити «комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації реструктуризації зовнішнього державного боргу України перед Міжнародним валютним фондом». Якщо говорити простими словами, то депутати пропонують відмовитися від виплат і оголосити дефолт. Така ініціатива з’явилася на тлі відносно низьких виплат за старими боргами. Експерти в один голос називають цю ініціативу популістською і не потрібною.

Економічні проблеми, які ведуть до неможливості платити за своїми боргами, або політичний відмова / небажання країни платити за суверенними боргами (включаючи відсотки) називається суверенним дефолтом. Іншими словами дефолт – це банкрутство держави, яке призводить до значних фінансових і соціальних потрясінь в країні.

Свою думку з цього приводу висловив Руслан Чорний, керуючий партнер Фінансового клубу.

«Україна взяла на себе зобов’язання надати допомогу республіці Судан в розмірі 6 млн доларів для погашення боргу перед МВФ. Насправді ця сума не така велика для українського бюджету, тому вести суперечки по цій ситуації не варто.

Через 2 роки буде стояти питання, чи залишиться Україна керуючої групи, вона зараз представляє в МВФ. Фактично 10 років Україна очолювала Голландську групу і вела переговори за всю групу», – говорить експерт.

Руслан Чорний впевнений, що ця допомога Судану може стати причиною того, що Україна залишиться на своєму місці керуючої Голландської групи.

«Відомо, що Україна вже кілька років не отримує суттєвої допомоги від Міжнародного валютного фонду, проте співпраця з МВФ залишається і це дозволяє великим іноземним інвесторам дивитися на нашу країну як на ту, що працює в нормальному діловому режимі. Якщо Україна не повертатиме борги, тоді іноземні інвестори повернуться до нас нескоро. Після цього 5-10 років відносини з ними будуть досить важкими », – додає фахівець.

Руслан Чорний зазначає, що слова «дефолт» боятися не треба. Це не призведе до колапсу української економіки. Фактично, технічний дефолт Україна вже оголошувала 4 рази. Інвестори до цього поставилися зовсім нормально.

«В Україні не можна говорити про те, що в економіці все добре і вона зростає, але якщо подивитися на інші країни, з якими ми маємо торгові відносини, то там ситуація набагато гірша, а вони дефолти не оголошують.

Говорити про тотальне безробіття ми також не можемо. На початку карантину минулого року, дійсно було сильне скорочення робочих місць, але потім ми бачимо, що в цілому робочі місця не скоротилися критично. Немає кризи в банківському секторі. Багато речей спотворені і перебільшені », – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу