Через дії «Газпрому» в ЄС максимально подорожчав газ

Поділитися:

У Європейському союзі вартість газу рекордно зросла на тлі дій російської компанії «Газпром», яка вважається одним з головних транзитерів газу до Європи. Про це свідчать дані ринку.

На цей час спотова ціна газу в Європі побила свій рекорд і дійшла до значення в 484 долари за тисячу кубометрів газу. Раніше такий показник фіксувався лише в березні 2018 року.

Важливо сказати, що 27 липня компанія «Газпром» знову відмовився бронювати на серпень місяць додаткову транзитну потужність через Україну.

Як прокоментував голова «Оператора ГТС України», таке рішення компанії сильно вплинуло на цінову політику щодо газу.

«Після того, як «Газпром» не забронював додаткові транзитні потужності через Україну, ціни на газ в Європі продовжили зростання. Штучна монополія «Газпрому» на експорт газу з РФ не дозволяє іншим гравцям використовувати транзитні потужності української ГТС», – зазначив він.

Нагадаємо, що за даними системи бронювання Regional Booking Platform, «Оператор газотранспортної системи України» пропонував на аукціоні 63,7 мільйона кубометрів на добу, проте додаткові потужності на серпень виявилися незатребуваними.

Раніше концерн «Газпром» теж не бронював додаткові потужності, і це при тому, що на основних експортних магістралях «Північний потік» і «Ямал-Європа» відбуваються ремонти.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу