“Чекати, поки через судові процеси буде повернуто в державу те, що було незаконно захоплено раніше – це точно не правильно”, – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський почав в країні процес деолігархізації, який спрямований на зменшення бар’єрів для бізнесу. Про це заявив у понеділок, 22 березня, радник українського лідера з питань економіки Олег Устенко.

«Президент України почав процес деолігархізації, спрямований не на боротьбу з окремими представниками великого бізнесу, а на зміну системи, зменшення бар’єрів для ведення бізнесу і встановлення єдиних для всіх правил гри», – сказав Устенко в ефірі «Радіо НВ», повідомляється на сайті офісу президента.

Він також вказав на те, що певна група зацікавлених осіб, в більшій мірі олігархи, багато років намагалися «консервувати ситуацію в країні», розвиваючи власний бізнес і створюючи бар’єри для входження в бізнес для інших.

За словами Устенка, Зеленський хоче проводити деолігархізацію «широким фронтом». Він зазначив, що у президента України «є чітка воля рухатися в напрямку боротьби з олігархатом».

Серед першочергових заходів Устенко назвав амністію капіталу, проведення судової реформи, а також відновлення повноцінної роботи антикорупційної інфраструктури.

Свою думку з цього приводу висловив Федір Веніславський, народний депутат України.

“Влада без сумніву рухається в напрямку деолігархізація. Рішення РНБО – яскраве підтвердження цієї тези. РНБО дав завдання для всіх органів провести аудит всіх надрокористувачів за весь час незалежності України. Дуже багато олігархів певними схемами одержували ліцензії на користування надрами, навіть не збираючись займатися видобутком корисних копалин.

В Україні багато таких випадків, це так звані “сплячі ліцензії”, які повністю будуть повернуті в державну власність. Я думаю, що всі ліцензії, які були отримані і не використовуються, або отримані сумнівними схемами, будуть повернуті. Потім держава на прозорих конкурсах ці ліцензії надати сумлінним надрокористувачам “, – говорить експерт.

Федір Веніславський зазначає, що коли йдеться про олігархів і багатіїв, то треба розмежовувати, хто з них отримує свій стан через нормальні правила бізнесу, а хто має владні ресурси для власного збагачення. У всьому цивілізованому світі останні – злочинці, а їх діяльність неприпустима.

“Безсумнівно, кожен олігарх, який використовує державні ресурси, намагається мати” своїх “людей у ​​всіх органах державної влади. Тому, дії, які унеможливлюють подібні ситуації дуже важливі для країни”, – заявляє депутат.

На думку Федора Веніславський, ресурси, які за конституцією є надбанням українського народу, президент має намір повернути в державну власність. Треба розуміти, що в рішенні РНБО йдеться про компанії, діяльність яких становить загрозу національній безпеці.

“Зараз ми розробляємо механізм, який в майбутньому зможе принести користь молодим українцям. Однак, наші реалії в даний час такі, що значно краще бути в якості відповідача під час судових процесів. При бажанні суди можуть тривати роками. І чекати, поки через судові процеси буде повернутий до держави то, що було незаконно захоплено раніше – це точно не правильно “, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу