Брюссель розробить план протидії фіскальним зловживань

Поділитися:

Скринька Пандори відкрилася для європейських політиків. Розслідування офшорних угод, проведене Міжнародним журналістським консорціумом, розкрило імена тих, хто ухиляється від оподаткування та виводить свої кошти до податкових гаваней. Брюссель нині воліє розробити детальний план протидії фіскальним зловживанням, передає «Перший Діловий».

«Надто багато посадовців переслідують виключно власні інтереси. Принаймні, складається таке враження після прочитання досьє Пандори. Прикро, що у списку є імена тих, чиї рішення мають великий політичний вплив. Тож перше, що треба зробити — це виробити загальноєвропейський підхід. Друге — переглянути спосіб управління деякими державами — зокрема й Нідерландами. Усунути всі ймовірні шляхи та можливості ухилення від сплати податків і відмивання грошей», — висловився депутат Європарламенту від Нідерландів Пол Танг.

Раніше ЄС неодноразово намагався розв’язати цю проблему. Приміром, на початку року змусив транснаціональні компанії декларувати податки, які вони платять у кожній із країн-членів блоку та у податкових притулках. Та в досьє Пандори фігурує близько 30-ти європейських політиків — зокрема й прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш і колишній єврокомісар Джон Даллі — а це вже інший рівень проблеми. Втім, поки Брюссель на коментарі скупий.

«Ми не маємо права коментувати імена чи окремі юрисдикції, вказані в цих паперах», — заявила представник Єврокомісії Дана Спінант.

Частину досьє Пандори оприлюднили якраз напередодні засідання міністрів фінансів ЄС, які вже готові зменшити чорний список і територій, де багатії ховають свої доходи від оподаткування.

Нагадаємо, в Офісі генерального прокурора України відреагували на скандал зі зливом документів Pandora Paper.

Розслідування засноване на внутрішніх документах 14 офшорних реєстраторів з різних країн світу. Журналісти стверджують, що в архіві найбільше росіян.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ