Бізнес дивиться у новий рік з песимізмом

Поділитися:

Українські підприємці практично нічого не чекають гарного від своєї діяльності у 2021 році в умовах карантинних обмежень. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк щомісяця.

Головний висновок щодо ІОДА в НБУ висловили наступним чином:

«В умовах пандемії та карантину бізнес, попри незначне пом’якшення оцінок, і надалі продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності. Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію та послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників».

А в цифрах розрахований Нацбанком індекс очікувань ділової активності виглядає так. За грудень 2020 року індекс становив 45,5 проти 43,4 у листопаді. З березня поточного року очікування підприємств перебувають на рівні, нижчому за рівноважне значення (50 пунктів).

Водночас підприємства сфери торгівлі зберігають найліпші серед інших секторів економіки оцінки щодо власних результатів та перспектив діяльності. Після скасування карантину вихідного дня респонденти поліпшили очікування щодо збільшення товарообігу та обсягів закупівлі товарів для продажу.

Натомість найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва житла, де очікування визначаються сезонним скороченням економічної активності та звуженням інвестиційного попиту.

Нагадаємо, представники малого та середнього бізнесу в Україні страждають від рейдерських атак, проблем приміщень і ділянок землі та від суперечок з діловими партнерами. І не знають, як розв’язувати ці проблеми.

Також раніше ми привели думку експерта про те, що бізнесмени не хочуть ризикувати і не йдуть в конфронтацію з облгазами.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ