Базові галузі економіки впали на 15%.

Поділитися:

За оцінкою НБУ ІВБГ (індекс виробництва базових галузей) впав на 15.4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 (в березні – 6.3% г / г). Настільки різке падіння пов’язують з карантинними обмеженнями.

Хоча прямого карантину на промислових підприємствах не вводилося, падіння промислового виробництва склало 16,2%.

“При цьому по областям високий рівень захворюваності COVID-19 корелював з істотним спадом промислового виробництва в регіоні, ймовірно, через більш суворе дотримання карантину і регіональні відмінності в структурі промисловості”, – констатує Нацбанк.

Несприятлива зовнішня кон’юнктура сильно вдарила по металургії, машинобудування постраждала через скорочення внутрішніх інвестицій, загальне падіння виробництва і зупинка більшості дрібних підприємств сильно вплинуло на генерацію електроенергії. Зростання споживання спостерігався тільки в сільському господарстві і хімічній промисловості.

Скорочення роздрібної торгівлі та повна зупинка пасажирських перевезень теж значно вплинули на падіння ІВБГ – фахівці НБУ вважають ці процеси вторинним ефектом від карантинних обмежень.

Також продовжилося падіння в будівництві. Що пов’язано з негативними очікуваннями інвесторів і покупців житла, що призвело до зниження попиту на житло.

В НБУ спостерігають і позитив: травень показав поліпшення попиту і пропозиції робочої сили на тлі відповідного поліпшення економічних очікувань. У НБУ відзначають і поліпшення настроїв бізнесу. “Індекс очікувань ділової активності підприємств, який ми розраховуємо щомісяця, виріс з 29,9 до 36,6 пунктів. Компанії всіх опитаних нами секторів – промисловості, будівництва, торгівлі, сектора послуг – підтвердили, що в травні результати їх діяльності очікуються дещо краще, ніж в квітні. Втім, до показників докризового рівня все ще далеко. значення нашого індексу нижче 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу. в більшості підприємств поки немає планів по збільшенню кількості працівників. Вони все ще стурбовані перспективами невисокого попиту на свою продукцію, менших обсягів продажів і ймовірністю зростання цін на послуги підрядників “, – відзначає Нацбанк.

Нагадаємо, за даними Держстату, обсяги промислового виробництва в березні поточного року в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року скоротилися на 7,7%.

Національний банк України прогнозує зниження експортних поставок українських товарів у 2020 році на 12% через звуження зовнішнього попиту.

За прогнозами НБУ, ВВП України в II кварталі впаде більш ніж 11%, за підсумками всього року – на 6 – 7%.

Падіння споживання електроенергії за 4 місяці 2020 року склало 7% по відношенню до 2019 року.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ