Банкам дозволили не повертати депозити

Поділитися:

У Національному банку розповіли, що банки можуть відмовити клієнтам у видачі депозиту чи в здійсненні фінансової операції. Це передбачено законом про фінмоніторинг.

У НБУ перелічили ситуації, коли фінустанови можуть відмовити у видачі коштів. Серед таких випадків – включення клієнта до списку осіб, яких пов’язують із вчиненням терористичної діяльності; застосування до клієнта міжнародних санкцій; застосування до клієнта спеціальних економічних чи інших обмежувальних заходів, згідно з українським законодавством про санкції.

У таких ситуаціях банки мають право заморозити чи блокувати активи клієнта. І лише після скасування вищевказаних підстав гроші можуть повернути клієнтові.

Як пояснили у Нацбанку, банки можуть застосовувати ризик-орієнтований підхід, коли обмежувальні заходи вживають залежно від ризику конкретної особи, виду послуги, чи суми операції. У разі невідповідності суми операції даним про доходи клієнта, від нього можуть вимагати документи про джерела походження фінансів. При цьому, банки мусять вимагати таку інформацію до зарахування грошей на депозит, деяких клієнтів можуть перевіряти і при видачі коштів.

Нагадаємо, що Національний банк констатує, що у касах українських банків збільшився обіг готівки за перше півріччя 2021 року. Йдеться про зростання порівняно з минулорічним показником за січень-червень. За інформацією Нацбанку, до кас банків надійшло 1151,6 мільярда гривень. Це більше у 1,9 раза. Видано готівки з кас – 1177,0 мільярда гривень, що більше у 1,5 раза.

Також писали, що Нацбанк розповів, що робити з пошкодженими купюрами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу